Причал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пирс в Пертозере (Карелия), 2006 г.
Речен причал в Тара (Омска област). Изглед от Иртиш.

Прича́л е специално оборудвано място на брега за швартовка на съдове или лодки с цел товарни, пътнически, ремонтни и прочее операции, а също за обезопасен от лошото време престой.

В зависимост от това, на какъв терминал се намира причала, произлиза и името на причала.

  • Ако причалът е на морска гара, това се нарича пътнически причал.
  • Ако причала оборудван с кранове, железопътна линия, недалеч има складови помещения – това е причал за товарни операции.
  • Ако причалът е на територията на кораборемонтен завод, се нарича ремонтен причал.
  • Ако до причала има склад с хладилна установка за съхранение на хранителни продукти преди натоварването им на рефрижераторни съдове или за стоварването им от рефрижераторните съдове, се нарича риферен причал.
  • Ако причалът е оборудван с кранове за натоварване/разтоварване на контейнеровози и недалеч има площадка за складиране на контейнери, това е контейнерен причал.

Има следните други понятия: зърнен причал (преди се е изполвало и името хлебен причал), нефтен причал, въглищен причал, циментен причал, причал за насипни или навалочни товари… Името на причала зависи от неговото предназначение.

Оборудвания причал задължително и в достатъчно количество трябва да има специални колчета (кнехти) за закрепване на швартовите на съда – тези колчета се наричат още причални оръдия.

Необорудвания причал може да няма причални оръдия или да ги има в недостатъчно количество. Например, ако на реката е необходимо да се причали към брега, края на швартовите въжета се завързват за дърветата по брега. Това също е причал, по-точно казано, – необорудвано причално място.

Понятията оборудван и необорудван причал могат да се разглеждат и много по-общо – ако съда трябва да разтоварва товар, а причала няма кранове и не е предназначен специално за товарни операции с този товар, това е необорудван причал за този съд с този товар.

Безопасен причал – причал, швартовката към който и стоянка до когото за определен съд е безопасна от гл. т. лошо време, дълбочина (с оглед приливо-отливните явления), конструкцията на причала, посещенията му на нежелателни лица или нападения на него и т.н.

Причал може да е устроен във вид на пирс, крайбрежна алея, пристан или дебаркадер.

Ако причала има дължина, равна или по-голяма, отколкото е дължината на съда, изграден е от камък или железобетон и от ръба му върви вертикално надолу под водата или до нивото на водата, – такъв причал понякога се нарича причална стена.

Днес има електромагнитни или вакумни причални устройства, които позволяват автоматизирането на процеса на швартовка на кораба. Но те са прекалено скъпи и не на 100% надеждни и затова все още не са изместили докерите, осъществяващи тази работа ръчно.

Типична схема на швартовка
Типична схема на швартовка
Номер Наименование Цел
1 Bow line – Носов надлъжен Предотвратява движението на съда назад (в кърмата или с кърмата)
2 Forward Breast line – Носов притискащ Пристиска по-добре от всички останали носови въжета към причала
3 Forward Spring line – Носов шпринг Предотвратява движението на съда напред (с носа)
4 Aft Spring line – Кърмов шпринг Предотвратява движението на съда назад (в кърмата или с кърмата))
5 Aft Breast line – Кърмови притискащ Пристиска по-добре от всички останали кърмови въжета към причала
6 Stern line – Кърмови надлъжен Предотвратява движението на съда напред (с носа)
  • Има понятие „последен причал“ – това е последното място на швартовка на съд или място на изхвърлянето на съда на брега за неговото разглобяване.

Причала в изкуството[редактиране | редактиране на кода]

Образът на причала е използван в текста на песента на Михаил Рябинин „Родителски дом“:

Родителски дом, начало на всичко
Ти в моя живот си надежден причал…

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Причал“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.