Прогрес 7К-ТГ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Прогрес 7К-ТГ
Товарен космически кораб Прогрес
Товарен космически кораб Прогрес
Общи данни
Функция Използва се за снабдяване на орбитални космически станции с провизии и гориво.
Тип Товарен
Производител Ракетно-космическа корпорация „Енергия“
Страна Flag of the Soviet Union.svg СССР
Основен потребител Flag of the Soviet Union.svg Главкосмос
Производителност
Операционен живот 2 месеца скачен за станцията
Товар 2315 кг (от което до 975 кг гориво)
Размери
Диаметър 2,72 метра
Дължина 7,48 метра
Обем 7,6 метра3
Маса
При излитане 7020 кг
Оперативни данни
Статут неактивен
Общо полети 43
Първи полет 20 януари 1978

Прогрес 7K-ТГ е съветски безпилотен космически кораб, вариант на "Прогрес", изделие 11F15А15. Предназначен е специално за снабдяване на космически станции в ниска околоземна орбита.

Дизайн[редактиране | редактиране на кода]

За основа на Прогрес 7K-TГ служи пилотираният "Союз 7К-Т", предназначен за полети по програмата "Салют". Спускаемият апарат на "Союз" е заменен от т. нар. отсек за дозареждане. Той съдържа резервоари за гориво и помпи, използвани за зареждане с гориво на космическата станция, за която е скачен корабът. Подобно на "Союз 7К-Т" и "Прогрес 7К-ТГ" няма слънчеви панели, а разчита на акумулатори. Първите кораби имат разчетен ресурс за 33 дни полет, от които 3 в автономен полет, но по-нататък той е увеличен ("Прогрес 38" прекарва почти 75 дни в орбита).

Полети[редактиране | редактиране на кода]

Първият кораб от серията стартира на 20 януари 1978 г. Първите 12 кораба са по посока орбиталната станция Салют-6, следващите 13 - за Салют-7, включително и Космос 1669. Последните 18 са за снабдяване и дозареждане на станцията "Мир". С изключение на Прогрес 20 всички полети до станциите "Салют" са осъществени с ракета-носител Союз-У, а "Прогрес 20" и всички полети към "Мир" - с по-мощната ракета Союз-У2. Освен обичайните си товари Прогрес 7 доставя радиотелескопа КРТ-10 на "Салют 6", а Прогрес 17 спътника Искра 3 на станцията "Салют 7" за пускане в орбита.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]