Прогрес 7К-ТГ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Прогрес 7К-ТГ
Progress drawing.svg
Данни за кораба
ФункцияИзползва се за снабдяване на орбитални космически станции с провизии и гориво.
ТипТоварен
ПроизводителРакетно-космическа корпорация „Енергия“
СтранаFlag of the Soviet Union.svg СССР
Основен потребителFlag of the Soviet Union.svg Главкосмос
Производителност
Операционен живот2 месеца скачен за станцията
Товар2315 кг (от което до 975 кг гориво)
Размери
Диаметър2,72 метра
Дължина7,48 метра
Обем7,6 метра3
Маса при излитане7020 кг
Оперативни данни
Статутнеактивен
Първи полет20 януари 1978
Общо полети43

„Прогрес 7K-ТГ“ е съветски безпилотен космически кораб, вариант на „Прогрес“, изделие 11F15А15. Предназначен е специално за снабдяване на космически станции в ниска околоземна орбита.

Дизайн[редактиране | редактиране на кода]

За основа на Прогрес 7K-TГ служи пилотираният „Союз 7К-Т“, предназначен за полети по програмата „Салют“. Спускаемият апарат на „Союз“ е заменен от т. нар. отсек за дозареждане. Той съдържа резервоари за гориво и помпи, използвани за зареждане с гориво на космическата станция, за която е скачен корабът. Подобно на „Союз 7К-Т“ и „Прогрес 7К-ТГ“ няма слънчеви панели, а разчита на акумулатори. Първите кораби имат разчетен ресурс за 33 дни полет, от които 3 в автономен полет, но по-нататък той е увеличен („Прогрес 38“ прекарва почти 75 дни в орбита).

Полети[редактиране | редактиране на кода]

Първият кораб от серията стартира на 20 януари 1978 г. Първите 12 кораба са по посока орбиталната станция Салют-6, следващите 13 – за Салют-7, включително и Космос 1669. Последните 18 са за снабдяване и дозареждане на станцията „Мир“. С изключение на Прогрес 20 всички полети до станциите „Салют“ са осъществени с ракета-носител Союз-У, а „Прогрес 20“ и всички полети към „Мир“ – с по-мощната ракета Союз-У2. Освен обичайните си товари Прогрес 7 доставя радиотелескопа КРТ-10 на „Салют 6“, а Прогрес 17 спътника Искра 3 на станцията „Салют 7“ за пускане в орбита.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]