Направо към съдържанието

Продуктова диференциация

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Продуктова диференциация е понятие от икономиката и маркетинга, предложено от Едуард Чембърлин през 1933 година в неговата Теория на монополистичната конкуренция.

Продуктовата диференциация е процесът на разработване на дадена пазарна оферта, така че да бъде по-привлекателна за определена целева група от потребители, като продуктът се разграничава от своите конкурентни аналози на пазара и от другите предлагани от фирмата продукти. В рамките на този процес се описват разликите между този продукт и останалите сравними с него, с цел да се демонстрират уникалните му аспекти и да се създаде у потребителя усещане за ценност, свързано с притежаването на този продукт.

От икономическа гледна точка, успешната продуктова диференциация води до ситуация на монополистична конкуренция, която е несъвместима с условията на съвършената конкуренция, едно от изискванията за която е продуктите на пазарните конкуренти да бъдат съвършени заместители.

Основните различия, които обуславят продуктовата диференция, са:

  • разлики в качеството, които обикновено се съпътстват от разлики в цената,
  • разлики във функционалностите или продуктовия дизайн,
  • рекламни и промоционални дейности на продавачите,
  • разлики в достъпа до продуктите по отношение на време и място на покупката,
  • неведение у купувачите по отношение на съществени характеристики и качества на продуктите, които закупуват.

Диференциацията е резултат от възприемането на разликите от страна на потребителите, затова и нейната цел е да се разработи пазарна позиция, която потенциалните купувачи да разглеждат като уникална. Това означава, че конкуренцията между продуктите не се основава на цената, а на други неценови фактори като характеристики на продукта, дистрибуционна политика, промоционална кампания.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Product differentiation в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​