Проектът „Венера“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Проектът „Венера“
Роден
Уебсайт www.thevenusproject.com
Проектът „Венера“ в Общомедия

Проектът „Венера“ е неправителствена организация, която популяризира идеята на Жак Фреско за бъдещето чрез различни видове медия с цел да подобри обществото, стремейки се към ресурсно базирана икономика и дизайн на природосъобразни градове, ефикасно използане на енергията, натурално, ресурсно базирано управление и модерна автоматизация, фокусиране върху изгодите, които ще донесе на обществото. Организацията е създадена от Жак Фреско и Роксан Медоус през 1975. Името на организацията произлиза от Винъс (от англ. Venus – Венера), Флорида. Има 90 декара изследователски център, който се намира близо до езерото Окичоби.

Същност[редактиране | редактиране на кода]

Проектът „Венера“ предлага цялостен план за обновяване на обществото, в който човешките същества, технологиите и природата ще могат да съществуват съвместно в дългосрочно, устойчиво състояние на динамично равновесие.

Цели и предложения[1][редактиране | редактиране на кода]

Проектът „Венера“ представлява един план за създаването на нова световна цивилизация, основана на загрижеността за човека и възстановяването на околната среда.

Проектът „Венера“ предлага на обществото широк спектър от алтернативи, които се базират на научните възможности, насочени към нова ера на мир и устойчиво развитие за всички. Чрез осъществяването на ресурсно базираната икономика и чрез прилагането на множество иновативни и природосъобразни технологии директно към обществената система, предложенията на Проекта драстично ще намалят престъпността, бедността, глада, бездомността и много други належащи проблеми, срещани по целия свят днес.

Ресурсно базирана икономика[редактиране | редактиране на кода]

Проектът „Венера“ е създаден върху идеята, че бедността, престъпността, корупцията и войните са причинени от недостиг, продукт на сегашната световна монетарна икономика, управлявана от стремеж към печалба, структура потискаща разработването и развитието на обществено полезните технологии. Прогресът на технологиите е ограничен от техния доход. Фреско твърди, че е необходимо ресурсите да се насочат към повече хора чрез производство, водещо до изобилие на продукти и услуги. Постигането на изобилие ще намали склонноста на хората към себичност, подкупност, алчност и ще засили стремежа към взаимопомощ помежду им. Жак вярва, че сега е възможно да се създаде общество, в което хората живеят „по-дълъг, по-здравословен и по-смислен живот“. Той вярва, че паричната система и процесите, свързани с нея (като тежка работа или съперничество), са вредни за обществото и пречат на хората да открият и развият истинския си потенциал. Той твърди, че неговите идеи ще облагодетелствуват голям брой хора. Някои от неговите идеи се зараждат на базата на явления като „Голямата депресия“. Фреско смята, че сегашното състояние на глобалната икономика е подобно на „Голямата депресия в САЩ през първата половина на 20 век, но не чак толкова лоша“. Той вярва, че може да освободи хората от икономиката на свободния пазар и капитализма, и ще ги убеди да спрат да се доверяват на парите и тяхната движеща сила.

Технологии[2][редактиране | редактиране на кода]

Градски системи[3][редактиране | редактиране на кода]

Проектът „Венера“ предлага изследователски град, който да бъде изграден с най-добрите налични ресурси и строителни техники. Неговото геометрически елегантно и ефективно кръгово устройство ще бъде заобиколено от паркове и красиви градини, които ще са съставна част от градския дизайн. Градът ще е проектиран да функционира с минимален разход на енергия и да използва екологично чисти технологии, които са в хармония с природата, за да се осигури най-висок стандарт на живот за всички хора. Градската система улеснява ефективното транспортиране на жителите, премахвайки нуждата от автомобили.

Жилища[4][редактиране | редактиране на кода]

Проектът „Венера“ препоръчва сегашното състояние и цели на архитектурата да бъдат преосмислени, за да отговарят на променящите се потребности на хората в тази нова, развиваща се култура.

Градове в морето[5][редактиране | редактиране на кода]

Една глобална мрежа от такива структури лесно може да приюти много милиони хора и така да облекчи пренаселеността на сушата. Те могат да осигуряват информация на жителите си и да служат като естествени аквариуми, без да се затваря изкуствено морският живот.

Енергия[6][редактиране | редактиране на кода]

Идеята на организацията за използването на енергия обхваща само чиста енергия от възобновяеми източници на енергия. Такива могат да бъдат геотермална, слънчева, вятърна енергия и други.

Активни участници[редактиране | редактиране на кода]

Жак Фреско

Жак Фреско е индустриален дизайнер, соцален инженер, автор на научни статии, лектор, футурист и изобретател. Работил е като дизайнер и изобретател в широк обхват дейности – от биомедицински нововъведения до напълно интегрирани социални системи.

Роксан Медоус

Роксан Медоус[7] e американски илюстратор в областта на науката и медицината. Завършва Муурския колеж по изкуствата и получава бакалавърска степен по изящни изкуства от Мерилендския институт по изкуствата. Изучава техническо и архитектурно илюстриране и конструиране на модели 4 години под ръководството на Жак Фреско. Днес тя е завършен и добре познат технически и архитектурен илюстратор и конструктор на модели. Тя също така има и лиценз за пилот. Заедно с Жак Фреско изнася лекции и провежда семинари по цял свят като футурист, представящ целите на Проекта.

Движението "Цайтгайст"

Кинематографистът Питър Джоузеф, след като работи с Жак Фреско, представя своето движение "Цайтгайст" като активистка група за пропагандирането на неговите идеи. През 2012 сътрудничеството им е отменено поради разногласия относно целите.[8]

Медия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]