Проект Гутенберг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Проект Гутенберг
Project Gutemberg logo.svg
Информация
Уеб адрес www.gutenberg.org
Тип на сайта некомерсиален
Регистрация не се изисква
Лиценз на съдържанието обществено достояние
Създаден от Майкъл Харт
Пуснат онлайн 1 декември 1971 г.
публикуван е първият документ
Настоящ статус онлайн
Проект Гутенберг в Общомедия

Проект Гутенберг (на английски: Project Gutenberg) е най-старата електронна библиотека.

Основана е през 1971 година в Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн от Майкъл Харт (1947 – 2011) – изобретателя на електронната книга. В средата на 1990-те години той ръководи проекта в Илинойския бенедиктински колеж (дн. Бенедиктински университет). По-късно сключва споразумение с Университета „Карнеги Мелон“ да администрира финансите на проекта. Понастоящем се хоства от онлайн библиотеката ibiblio при Университета на Северна Каролина в Чапел Хил и към момента съдържа повече от 56 000 книги.[1]

Библиотеката съществува благодарение на доброволен труд по дигитализиране, архивиране и разпространение на произведения на културата от цял свят. По-голямата част от съдържанието са пълните текстове на книги, които са обществено достояние. Проектът се стреми да ги направи максимално достъпни, дълготрайни и в свободен формат, така че да могат да се ползват на всеки компютър.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.gutenberg.org

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • ((en)) Официален уебсайт
  • ((en)) Често задавани въпроси на официалния сайт
  • ((en)) Distributed Proofreaders – международна група от доброволци, която е основният приносител на електронни книги в Проект Гутенберг
  • ((en)) HTML Writers Guild – упътване за използване на XHTML и XML маркери в Проект Гутенберг
  • ((en)) GutenMark – инструмент за автоматично преобразуване на електронни текстове от Проект Гутенберг във висококачествени HTML или LaTeX документи (няма официална връзка с Проект Гутенберг)
  • ((en)) GutenPy – свободна програма за четене и офлайн навигация из каталога на Проект Гутенберг, написана на pythonGTK за Уиндоус и ГНУ/Линукс (няма официална връзка с Проект Гутенберг)