Направо към съдържанието

Проект Fedora

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Проект Fedora
Логото на Проект Fedora
Информация
Друго имеПроект Fedora Linux
ТипОбщност
МотоFreedom. Friends. Features. First.[1]
ОснователиWarren Togami, Red Hat
Основана22 септември 2003 г.;
преди 20 години
 (2003-09-22)
Цел/фокусСвободен софтуер
РъководителRed Hat
Доброволци~27 000 (2010)[2]
Сайтgetfedora.org

Проект Fedora е партньорство на членове от общността за свободен и безплатен софтуер по целия свят, занимаващи се с разработката на операционната система Fedora и официално спонсориран от Red Hat. Проектът води началото си от далечната 2003 г. в резултат от сливането на проектите Red Hat Linux (RHL) и Fedora.[3]

Мисията на проекта е да ръководи развитието на свободните софтуер с отворен код и съдържание като общност за сътрудничество.[4]

Ръководство[редактиране | редактиране на кода]

Проектът не е отделно юридическо лице или организация, а е част от Red Hat, които носят пълната отговорност за дейността му.[5] Посоката и планът за управление на проекта се определя от комитет състоящ се от осем до единадесет души.[6]

 • Четирима представители (Representatives) избрани от общността и отговарящи за три от основните аспекти на Fedora.
 • Председател на проекта (Fedora Project Leader), назначен от Red Hat със съгласието на комитета и разполагащ с право на вето върху всяко решение произнесено от Управителния съвет.
 • Координатор за влиянието и действията на общността (Fedora Community Action and Impact Coordinator). Назначава се от Red Hat и отговаря за разпределението на бюджета.
 • От два до четири екипни ръководителя (Objective Leads), избрани от съвета, като всеки отговаря за отделна ключова задача или цел определена от комитета. Имат право на глас единствено при гласуване на въпроси свързани с тяхната област (цел).
 • Мениджър планиране (Fedora Program Manager) – координира планирането и изготвянето на графика за версиите на Fedora, а също така проследява промените и функционалните особености по време на разработката и проверките. Назначава се от Red Hat със съгласието на управителния съвет.

Пробив в сигурността[редактиране | редактиране на кода]

През август 2008 няколко от сървърите на Fedora биват компрометирани от неизвестен натрапник. При последвалото разследване става ясно, че един от сървърите в които е проникнато, се ползва за подписване на Fedora пакетите. Според резултатите от разследването натрапникът не е успял да се добере до подписния ключ за пакетите, с чиято помощ би могъл да вкара зловреден софтуер в системите на потребителите посредством обновяване. Въпреки това като превантивна мярка, ръководството на проекта подменят ползваните до този момент ключове за пакетите.[7]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. What is Fedora and what makes it different? // Fedora Project. Архивиран от оригинала на 2016-10-05. Посетен на 9 юли 2013.
 2. Statistics // FedoraProject. Посетен на 9 юли 2013.
 3. Johnson, Michael K. Announcement: Red Hat Linux Merging with Fedora Linux // 22 септември 2003. Архивиран от оригинала на 2003-10-01. Посетен на 9 февруари 2016.
 4. Относно Проект Fedora // Посетен на 9 февруари 2016.
 5. Fedora Project Leader Max Spevack Responds to Slashdot questions // Slashdot, 18 август 2006. Посетен на 9 февруари 2016.
 6. The Fedora Project Council // Fedora Project. Посетен на 9 февруари 2016.
 7. Security Breach // Red Hat Mailing list. Посетен на 9 февруари 2016.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Официален уебсайт