Производство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Robocrane Project.jpg
Текстилна фабрика в Германия, около 1975).

Производство се нарича процесът на продукция на стоки с използването на труд, машини, инструменти и различни технологии. Терминът е валиден за много области на човешката дейност, но се прилага най-широков контекста на индустриалното производство, при което суровини и необработени материали се трансформират в голям мащаб в завършени продукти. Те могат да служат за производството на други, по-сложни продукти като самолети, бяла техника или автомобили, или да бъдат продавани чрез търговската система, за да достигнат до крайните потребители.

Производството е основен фактор при определянето на типа на икономическата система. При свободната пазарна икономика то се насочва обикновено към масово производство на стандартизирани продукти с цел реализиране на печалба. В общества, основани на колективизъм, производството по-често се ръководи от държавата под формата на планова икономика. При смесените икономики производството обикновено подлежи до известна степена на регулация от страна на правителството.

Съвременното производство включва всички междинни процеси и операции, необходими за производството на краен продукт от съставните му компоненти.

Производственият сектор е тясно свързан с инженерните науки и индустриалния дизайн. Големи производители в САЩ са компании като Дженеръл Мотърс, Дженерал Илектрик, Проктър и Гембъл, Боинг и др. В Европа такива са Фолксваген, Сименс и Мишлен. В Азия такива са Сони, Huawei, Lenovo, Тойота, Самсунг и Bridgestone.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Manufacturing“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.