Прокул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Прокул.

Прокул
Роден
неизв.
Починал
281 г.
Прокул в Общомедия

Прокул (на латински: Titus Aelius Proculus; Тит Елий Прокул), е римски узурпатор през 280 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Прокул въстава срещу управлението на император Проб. Той е военачалник и голям галски земевладелец от областта Лугдун (съвр. Лион). Произхожда от племето на албигавните, които обитавали римската провинция Приморски Алпи. В „История на Августите“ се казва, че Прокул и неговите предци, натрупали състоянието си от разбойничество и грабежи. Прокул служи в римската война и заема длъжността трибун.

За причините за въстанието е написано следното:

„Той имал жена, жена с мъжки характер, която го и подтикнала към това безумно дело; името ѝ било Самсо, но това име и било дадено впоследствие, по-рано се наричала Витуригия“.[1]

Но това вероятно е измислица на авторите. По-вероятно е, че Прокул се обявява за император по предложение на жителите на Лугдун, които се страхуват от Проб. Своят син Веренинан, Прокул иска да обяви за съвладетел.[2] Узурпаторът въоръжава със свои пари 2000 роби. Помагат му и франките. Въстанието на Прокул протича паралелно с това на друг узурпатор – Бонос, с който си сътрудничи. След връщането на император Проб от похода срещу Сасанидите, Прокул отива на север в Галия. Франките предават узурпатора, който е разбит от Проб и убит. Скоро е потушено и въстанието на Бонос.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. История на Августите. Фирм… XII. 3
  2. История на Августите. Фирм… XII. 4

Литература[редактиране | редактиране на кода]