Прокуратура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Екип от прокурори при случая Милх

Прокуратурата е държавен орган, който основно и най-общо представлява държавата като страна на обвинението, в България прокуратурата ръководи разследването в предварителното производство, привлича физическите лица към наказателна отговорност и поддържа обвинението в наказателното производство, като и упражнява общ надзор за законност - по спазването на законодателството в държавата.

Наказателният процес в системата на общото право има изцяло състезателен характер, докато при континеталната правна система е исторически обусловено, въз основа на инквизиционната процедура, т.нар. предварително производство осъществявано от надзорно-следствен апарат.

История и развитие[редактиране | редактиране на кода]

Прокуратурата като правен институт се появява за първи път във Франция в края на 13 век във връзка с установяването на инквизицията в Прованса за противодействие на ерестта на катарите или албигойците, а по-сетне и на ордена на бедните рицари на Иисус от Соломоновия храм. Официално института на прокуратурата е въведен във Франция от 1302 г., след което държавното обвинение е конституирано като защитник на Франция и държавния интерес в процеса срещу великия магистър Жак дьо Моле. От Франция, под влияние на абсолютизма института на прокуратурата е възприет в цяла континентална Европа.

Прокуратурата в България[редактиране | редактиране на кода]

Според Конституцията на Република България, Прокуратурата следи за спазване на законността, като:

  1. ръководи разследването и упражнява надзор за законосъобразното му провеждане;
  2. може да извършва разследване;
  3. привлича към отговорност лицата, които са извършили престъпления, и поддържа обвинението по наказателни дела от общ характер;
  4. упражнява надзор при изпълнение на наказателните и други принудителни мерки;
  5. предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове;
  6. в предвидените със закон случаи участва в граждански и административни дела.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]