Промагистрат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Древен Рим

Roman SPQR banner.svg


Тази статия  е част от сериите
за Древен Рим.


Периоди
Седемте царе на Рим
753 пр.н.е. – 509 пр.н.е.
Римска република
508 пр.н.е. – 27 пр.н.е.
Римска империя
27 пр.н.е. – 476/1453
Принципат
Западна империя
Доминат
Източна империя
Обикновени магистратури

Консул
Претор
Квестор
Промагистрат

Едил
Трибун
Цензор
Управител на Рим

Извънредни магистратури

Диктатор
Началник на конницата

Триумвират
Децемвири
 

Мандатни длъжности

Понтифекс
Легат
Dux
Officium
Префект
Викариус
Vigintisexviri
Ликтор

Магистър Милитум
Император
Принцепс
Август
Цезар
Тетрархия

Институции, римско право

Сенат
Cursus honorum
Римско събрание
Колегии

Римско право
Римско гражданство
Imperium


редактиране

Промагистрат e някой, който действа като и с авторитета и капацитета на магистрат, но без да държи поста на такъв. Това е правна иновация в Римската Република, промагистратството е било изобретено с цел да се осигурят на Рим управляващи от чуждестранните територии, вместо да се налага да се избират повече магистрати всяка година. Промагистратите са били назначавани от senatus consultum, както и всички постановления на Римския сенат, тези назначения не са изцяло легални и могат да бъдат отхвърлени от Римските народни събрания, като заместването на Квинт Цецилий Метел Нумидийски от Гай Марий по време на Югуртинската война.

Промагистратите са обикновено или проквестори (действащи на мястото на квестори), пропретори, действащи на мястото на претори или проконсули, действащи на мястото на консули. Промагистратът е имал равна власт и пълномощия на еквивалентния магистрат, съпътстван е от същия брой ликтори и общо взето има автократична власт над своята провинция, териториална или от друг тип.

Също така трябва да се спомене прокуратора, позиция поначало имаща същността на финансов мениджър на провинция, позиция без магистратска власт преди император Клавдий да им даде такава, [1] с което им позволява да администрират провинциите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Тацит, „Анали“ 12.60
CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Promagistrate“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​