Направо към съдържанието

Промишлена пещ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Пещ.

Тази статия е за индустриалните пещи. За домакинските пещи вижте Фурна. За други значения вижте Пещ (пояснение).

Индустриалните пещи се използват в промишлеността за различни цели, като разтопяване, нагряване, изпичане, изсушаване или изгаряне на съдържимото в тях. Тази статия представлява класификация на пещите с промишлено приложение според съответните отрасли.

Пещи в металургията

[редактиране | редактиране на кода]

Металургичните пещи са предназначени за претопяване на руди за добив на метал или за разтопяване на метали с цел по-нататъшна преработка – получаване на сплави или на стопилка за отливки.

Пещи в машиностренето

[редактиране | редактиране на кода]

Това са нагревателни пещи без разтопяване на детайлите в тях. Най-често са електрически.

  • Камерна пещ – използва се за нагряване на заготовки за ковашко-пресовото производство или в термичните цехове за термична обработка на готови машиностроителни детайли
  • Цементационна пещ – шахтова пещ, в термичните цехове за цементация или други видове химико-термична обработка
  • Проходна пещ (тунелна) – разновидност на камерната. Може да бъде линейна, с Г- или П-образна форма. Имат вход, изход и подвижен под. Зареждането на студените детайли става през входа. През времето на преминаване детайлите се нагряват до желаната температура и след изваждането им са готови за следваща обработка. Това може да бъзе горещо коване, пресване, закаляване и др.
  • Каруселна пещ (ротационна) – с един вход/изход и бавно движещ се под по окръжност. Скоростта на пода се настройства така, че нагряването на детайлите до желаната температура да достигне след n-оборота. Детайлите се зареждат и изваждат ръчно.
  • Индукционна пещ – за нагряване на ротационни детайли: оси, валове, пиньони с ТВЧ (Ток с висока честота)