Пространствено-временни слоеве на лабораториите „Бел“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Пространствено-временни слоеве на лабораториите „Бел“ (ПВСЛАБ) /на англ. Bell Laboratories Layered Space-Time (BLAST)/ е приемо-предавателна архитектура за предлагане на пространствено мултиплексиране през безжични комуникационни системи с множество антени. Такива системи имат множество антени както за предавателя, така и за приемника, за да използват многото различни пътища между двете в силно разсейваща се безжична среда. ПВСЛАБ е разработен от Джерард Фоскини в лабораториите „Бел“ на Lucent Technologies (сега Alcatel-Lucent Bell Labs). Чрез внимателно разпределение на данните, които ще бъдат предадени към предаващите антени, могат да се предават едновременно няколко потока данни в рамките на една честотна лента – капацитетът на данни на системата след това нараства директно в съответствие с броя на антените (при определени предположения). Това представлява значителен напредък по отношение на токови системи с една антена. [1]

Вертикални ПВСЛАБ[редактиране | редактиране на кода]

Вертикални пространствено-временни слоеве на лабораториите „Бел“ (В-ПВСЛАБ) /на англ. Vertical-Bell Laboratories Layered Space-Time (V-BLAST)/ е алгоритъм за откриване на получаването на многоантенни MIMO системи [2]. Предлага се за първи път през 1996 г. в лабораториите „Бел“ в Ню Джърси в Съединените щати от Джерард Дж. Фоскини. Той подхожда просто за елиминиране на смущения, причинени последователно от излъчватели.

Принципът му е следният: да се направи първо откриване на най-мощния сигнал. От това решение възстановява получения сигнал от този потребител. След това сигналът се регенерира, изважда се от получения сигнал и с този нов сигнал преминава към откриването на най-мощния втори потребител, тъй като вече е изчистил първия и така нататък. Това дава вектор, съдържащ по-малко получени смущения.

Пълният алгоритъм за откриване може да бъде обобщен като рекурсивен, както следва:

Клетъчна мобилна антена и диполна антена

Инициализиране:

Рекурсивни:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Допълнителна информация[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]