Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
ПГМЕТТ „Христо Ботев“
Информация
Седалище Шумен, Област Шумен,
Flag of Bulgaria.svg България
Основаване 1971
Вид професионална гимназия
Финансиране държавно
Навигация
Адрес бул.„Велики Преслав“ № 51
Сайт pgmett.shumen.icon.bg

ПГМЕТТ „Христо Ботев“ (Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“) е средно училище в Шумен.

История[редактиране | редактиране на кода]

Професионалната гимназия придобива облика си през 2008 г със Заповед № РД 14-50 от 16.04.2008 г. на Министъра на образованието и науката.

Обединява две училища със сродни специалности: Професионална гимназия по механотехника, електроника и транспорт „Христо Ботев“ и Професионална гимназия по телекомуникации.

Историята на Професионалната гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“ гр. Шумен започва от началото на учебната 1949 – 1950 година, като Механо-електротехническа гимназия.

На 1 септември 1953 г. гимназията се преименува в Техникум по механо- електротехника, а на 1 септември 1954 година Техникумът по механо-електротехника се преименува в Техникум по машиностроене и уредостроене.

Преломен момент в развитието на Техникума е построяването на машиностроителен завод в Шумен (днес „Мадара" АД). За да отговори на необходимостта от специалисти, техникумът значително повишава първоначално определения си прием, включително и вечерна паралелка.

На 1 септември 1958 г Техникумът по машиностроене и уредостроене се преименува в Техникум по механотехника, а на 1 септември 1963 година приема за свой патрон Христо Ботев и се преименува в Техникум по механотехника „Христо Ботев“.

За своето съществуване Техникумът е подготвил среднотехнически кадри по специалностите: Технология на машиностроенето – Студена обработка; Технология на машиностроенето – Топла обработка; Автомобили; Металургия на цветните метали; Автоматизация на производството; Електрообзавеждане на промишлени предприятия.

През 1996 година, Техникумът по механотехника "Христо Ботев "окончателно се преименува в Техникум по механотехника, електроника и транспорт „Христо Ботев“, с което наименование се привежда напълно в съответствие с предмета на неговата дейност.

Професионална гимназия по телекомуникации е създадена през 1971 година като Техникум по съобщенията – за подготовка на кадри за системата на съобщенията – като учебно заведение с прием след средно образование. От 1996 година в училището се обучават ученици с прием след завършен седми клас и завършено основно образование по специалността "Съобщителна техника“. През 2003 г. Училището е преобразувано в Професионална гимназия по телекомуникации. От следващата година се предлага обучение по специалностите „Микропроцесорна техника“ и „Кинотехника и аудио- и видеосистеми“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]