Професор Мориарти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Професор Мориарти
герой на Артър Конан Дойл
The Adventure of the Final Problem 03.jpg
Професор Мориарти
Характеристики
Описание враг на детектива Шерлок Холмс
Професор Мориарти в Общомедия

Професор Джеймс Мориарти (на английски: Professor James Moriarty) е въображаем герой и враг на детектива Шерлок Холмс в белетристиката на сър Артър Конан Дойл, който го описва като „Наполеон на престъпния свят“. Тази фраза е заимствана от един от инспекторите на Скотланд Ярд по делото на Адам Уорт – известен престъпник от XIX век, който служи за прототип на литературния герой Мориарти. Професор Мориарти е описан като ръководител на мощна криминална организация и зъл гений.

Външен вид, биографични детайли[редактиране | редактиране на кода]

Читателите се запознават с легендарния злодей от описанието на Холмс:

...Външността му ми бе добре позната. Мориарти е извънредно висок и слаб, има високо чело, бяло и изпъкнало, а очите му са дълбоко хлътнали. Ходи гладко избръснат, лицето му е бледо и аскетично, все още запазило нещо от излъчването на бившия професор. Раменете му са приведени от дългите часове, прекарани на писалището, а издадената му напред глава постоянно се поклаща насам-натам, така че му придава донякъде вид на влечуго. (в „Последен случай“)
...От професора би излязъл добър проповедник с това изпито лице, бяла коса и бавен говор. Когато на раздяла сложи ръка върху рамото ми, все едно беше баща, който благославя сина си, преди да го пусне в студения жесток свят. (в „Долината на страха“)

В романа „Долината на страха“ се споменава, че професор Мориарти има законен доход от 700 £ годишно (при заплата на ръководител на факултет в университет), той е неженен и по-малкият му брат, „е ръководителят на гара някъде в западната част на Англия“. В разказа „Последен случай“ доктор Уотсън разказва за съществуването на полковник Джеймс Мориарти, може би, още един брат на професора:

...Ала наскоро публикуваните писма, в които полковник Джеймс Мориарти защити паметта на брат си, не ми оставиха друг избор, освен да хвана перото и да опиша какво се случи всъщност. (в „Последен случай“)

Доктор Уотсън си мисли, че Мориарти завлича заедно със себе си на дъното на Рейхенбахския водопад и Шерлок Холмс, но впоследствие се оказва, че това не е истина. Самият Мориарти загива при това падане.

Мориарти се споменава още в пет разказа: „Празната къща“, „Приключението със строителния предприемач от Норуд“, „Изчезналият полузащитник“, „Преди да падне завесата“ и „Знатният клиент“.

В романа на Антъни Хоровиц „Домът на коприната“, чието действие се предполага, че се провежда година преди последната битка между Холмс и Мориарти, Уотсън лично се среща с професора в дома си. Той се появява пред Уотсън като висок, слаб мъж, с дълги ръце и почти напълно плешива глава. Въпреки факта, че Мориарти е „Наполеон на престъпния свят“, в това разследване, професор иска да помогне Холмс, защото някои престъпления, дори и от гледна точка на закоравели престъпници, са неприемливи. В следващия роман на Хоровиц за Холмс – „Мориарти“, професорът отново се появява в ролята на легендарния зловещ гений.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

  • В съветския телевизионен сериал на Игор Mаслеников на „Приключенията на Шерлок Холмс и д-р Уотсън“ от 1980 г. (серията – „Смъртоносна битка“) ролята на Мориарти се изпълнява от Виктор Евграфов (озвучен от Олег Дал).
  • Сър Лорънс Оливие също е сред изпълнителите роля на Мориарти (във филма от 1976 г. „Седемпроцентен разтвор“).
  • Мориарти се появява във филма на режисьора Гай Ричи за приключенията на Шерлок Холмс. В първия филм фигурата на Мориарти е показана в сянка, но във втория филм „Шерлок Холмс: Игра на сенки“, професорът става най-важният и страшен враг на прочутия детектив. Ролята на Мориарти се изпълнява от британския актьор Джаред Харис.
  • Мориарти присъства и във филма „Лигата на необикновените джентълмени“, в която той, разбира се, е и главният злодей. Интересното е, че австралийският актьор Ричардс Роксбърг, който играе злодея-професор, в същото време се появява във филмите в образите на легендарния „М“, шефът на Джеймс Бонд, и във Фантомът от Операта.
  • В британския телевизионен сериал „Шерлок“ през 2010 г. Мориарти за първи път се показва по такъв начин, че нито публиката, нито героите имат представа кой е той всъщност. По възраст, той е очевидно много по-млад, отколкото в оригиналната книга. Холмс го характеризира в телевизионната серия „Райхенбахския водопад“: „Това не е човек, това е един паяк. Той знае точно къде са слабостите в хората.

Други[редактиране | редактиране на кода]

  • В „Долината на страха“ Холмс споменава, че професорът е автор на книгата „Движението на астероидите“. Името на тази книга (за динамиката на астероидите и интерпретацията на биноминална теорема) понякога се цитира в научната литература.
  • В чест на героя е наименуван астероид „(5048) Мориарти“, открит през 1981 година.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Профессор Джеймс Мориарти“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.