Професор Мориарти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Професор Мориарти

Професор Джеймс Мориарти (на английски: Professor James Moriarty) е въображаем герой и враг на детектива Шерлок Холмс в белетристиката на сър Артър Конан Дойл, който го описва като „Наполеон на престъпния свят“. Тази фраза е заимствана от един от инспекторите на Скотланд Ярд по делото Адам Уорт — престъпник от XIX века, който служи за прототип на литературния герой Мориарти. Професор Мориарти е описан като глава на мощна криминална организация, зъл гений.

Външен вид, детайли биография[редактиране | редактиране на кода]

Това е, което се появява на читателите легендарния злодей в описанието на Холмс:

...Външността му ми бе добре позната. Мориарти е извънредно висок и слаб, има високо чело, бяло и изпъкнало, а очите му са дълбоко хлътнали. Ходи гладко избръснат, лицето му е бледо и аскетично, все още запазило нещо от излъчването на бившия професор. Раменете му са приведени от дългите часове, прекарани на писалището, а издадената му напред глава постоянно се поклаща насам-натам, така че му придава донякъде вид на влечуго.

(„Последен случай“)

...От професора би излязъл добър проповедник с това изпито лице, бяла коса и бавен говор. Когато на раздяла сложи ръка върху рамото ми, все едно беше баща, който благославя сина си, преди да го пусне в студения жесток свят.

(„Долината на страха“)

В романа "Долината на страха" се споменава, че професор Мориарти има правно доход от 700 £ годишно (при заплата на отдела университет), той е неженен и по-малкият му брат, "е ръководителят на гарата някъде в западната част на Англия". В расказата "Последен случай" доктор Уотсън разказва за съществуването на полковник Джеймс Мориарти, може би, още един брат на професор:

...Ала наскоро публикуваните писма, в които полковник Джеймс Мориарти защити паметта на брат си, не ми оставиха друг избор, освен да хвана перото и да опиша какво се случи всъщност.

(„Последен случай“)

Доктор Уотсън си мисли, че Мориарти завлича заедно със себе си на дъното на Рейхенбахския водопад и Шерлок Холмс, но впоследствие се оказва, че това не е истина. Самият Мориарти загива при това падане.

Мориарти също се споменава в пет раскази: „Празната къща“, „Приключението със строителния предприемач от Норуд“, „Изчезналият полузащитник“, „Преди да падне завесата“ и „Знатният клиент“.

В романа на Антъни Хоровиц „Домът на коприната“, чието действие се предполага, че се провежда година преди последната битка между Холмс и Мориарти, Уотсън лично се среща с професора в родния си. Той се появява преди Уотсън висок, слаб мъж, с дълги ръце и почти напълно плешива глава. Въпреки факта, че Мориарти е "Наполеон на престъпния свят", в това разследване, професор иска да помогне Холмс, защото някои престъпления, дори и от гледна точка на закоравели престъпници са неприемливи. И следващия роман за Холмс Хоровиц нарича - „Мориарти“ и в тази произведение, внезапно се появява на легендарния зловещо професорът.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

В съветския телевизионен сериал Игор Mаслеников на "Приключенията на Шерлок Холмс и д-р Уотсън" през 1980 г. (на филма - "Смъртоносна битка") играе ролята на Мориарти Виктор Евграфов (точкуване - Олег Дал).

Сър Лорънс Оливие бяха сред изпълнителите роля на Мориарти (филм на 1976 "Седем процента разтвор").

Мориарти се появява в дилогия на режисьор Гай Ричи за приключенията на Шерлок Холмс. В първия филм фигурата на Мориарти буквално е в сянка, но във втория филм „Шерлок Холмс: Игра на сенки“, професорът става най-важният и страшен враг на прочутия детектив. Ролята на Мориарти отиде в британски актьор Джаред Харис.

Има Мориарти във филма "Лигата на необикновените джентълмени", в която той, разбира се, е и главният злодей. Интересното е, че австралийският актьор Ричардс Роксбърг, който играе злодей-професорът, като в същото време се появява във филма в образите на легендарния "М", шефът на Джеймс Бонд, и Фантомът от Операта.

В британския телевизионен сериал „Шерлок“ през 2010 г. Мориарти за първи път се оказва, по такъв начин, че нито публиката, нито героите нямат представа кой е той всъщност. По възраст, той е ясно много по-млад, отколкото в оригиналната книга. Холмс го характеризира в телесерия "Райхенбах водопад": "Това не е човек, това е един паяк. Той знае точно къде са слабостите в хората и когато кликнат."

В чест на героя на име астероид (5048) Мориарти открит през 1981 година.

И на тези научни трудове Мориарти (около динамика на астероид и интерпретация на биноминална теорема) понякога цитирани в научната литература.