Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Христо Ботев“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Езикова гимназия „Христо Ботев“
Информация
СедалищеКърджалиБългария
Основаване1976 г.
Видезикова гимназия
Навигация
СайтОфициален уебсайт

Езикова гимназия „Христо Ботев“ е училище в Кърджали.

Училището е основано през 1921 година, преобразувано е в средно през 1976 г. Става първата и единствена езикова гимназия в Източните Родопи през 1983 г. Преподават се западни езици.

История[редактиране | редактиране на кода]

ПГПЧЕ „Христо Ботев“ е наследник на първото средно училище в Източните Родопи. Официално е открито на 23 септември 1921 г. със Заповед № 4472 на Министерството на народното просвещение като непълна смесена гимназия. През 1976 година гимназията се слива с ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ под името ЕСПУ „Христо Ботев“. През 1983 година тя става ЕСПУ с преподаване на руски и западни езици. От 1989 година гимназията е асоцииран член към ЮНЕСКО.

Рязко повишеният интерес към чуждоезиковото обучение налага трансформацията ѝ през 1994 г. в Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Христо Ботев“ с решение на Министерството на образованието, обнародвано в ДВ, брой 45 от 20 май 1994 г. Днес тя е утвърден езиков център в Южна България, с приоритетна инвестиция в култура и образование, насочена към развитие на активна гражданска позиция на младите. Ръководството и колективът са си поставили високи цели, свързани с възпитанието на будно гражданско общество, което живее в разбирателство на фона на различията.

Fremdsprachengymnasium Christo Botew Kardschali 2011 PD 1.JPG

С успешната работа по различни европейски и национални проекти ПГПЧЕ „Христо Ботев“ стимулира възпитаниците си, независимо от техния етнически, религиозен и расов произход, да участват активно в свободния обмен на информация, сътрудничество, знания и идеи с връстниците си от другите европейски страни. Чрез сътрудничество с национални и международни организации (ЮНЕСКО, Асоциация на Кеймбридж училищата, Средиземноморска фондация за междукултурен диалог „Анна Линд“, Cisco, Schulen – Partner der Zukunft) педагогическият колектив и ръководството целят да придобият ценен опит в областта на междукултурното сътрудничество, да развият принципите на неформалното образование и да обменят добри практики в сферата на културата и иновациите, които рефлектират пряко върху всички ученици, обучаващи се в гимназията.

Политиката на учебното заведение е да насърчава формирането на гражданска позиция у подрастващите, да възпитава космополити, да превръща училището в желана територия за млади таланти.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]