Йордан Янкулов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Проф. Йордан Янкулов)
Йордан Янкулов
български учен

Роден
Починал
23 август 2015 г. (на 87 г.)
Научна дейност
ОбластБиология
Работил вИнстутит по растениевъдство, Институт по ботаника
Известен сЛевзея

Йордан Кръстев Янкулов е специалист в областта на етерично-маслените и лечебните растения, доктор на биологическите науки и автор на десетки книги за отглеждането и лечебните свойства на растенията.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

През 1953 г. проф. Йордан Кръстев Янкулов завършва Агрономическия факултет на Селскостопанска академия „Георги Димитров“ и след това започва да работи в Самоков като младши научен сътрудник в опитната станция. Там прави проучвания върху адаптогенните растения, в това число и левзея.[1]

През 1968 г. получава званието „кандидат на селскостопанските науки“. През 1989 г. – научна степен „доктор на биологическите науки“ и през 1992 г. му е присъдено званието „професор“.

От 1978 г. работи в Института по ботаника на Българска Академия на науките. Там той продължава изучаването и практическата си работа върху етерично-маслените и лекарствените растения. През 1990 г. е назначен за заместник-директор, а по-късно и за директор по науката в Институт по розата в град Казанлък.

Преподава в катедра „Ботаника“ на Биологическия факултет на Софийски университет „Климент Охридски“ в София и в Свободния университет „Асен Златаров“ в Бургас.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Проф. Янкулов има публикувани множество доклади, научни трудове и статии. Издава книги на тема култивиране, отглеждане и използване на етерично-маслените и лекарствените растения.

  • Основни ароматни растения – 19 съвременни технологии за култивиране (2010)
  • Култивиране на лечебни растения – книга 1: Левзея, Жен-шен (2001)
  • Култивиране на лечебни растения Кн. 2: Поливитаминна шипка сорт Вебецина 115 (2006)
  • Култивиране на лечебни растения – книга 3: Маточина (2008)
  • Култивиране на лечебни растения Кн. 4: 10 съвременни технологии (2008)
  • Перспективни лечебни растения Кн. 5: 9 съвременни технологии за култивиране (2008)

Научни постижения[редактиране | редактиране на кода]

Професор Йордан Янкулов разработва над 60 нови технологии за култивиране и отглеждане на етерично-маслени и лекарствени култури. Създава 18 нови сорта лечебни растения и патентова 10 от тях. Те са внедрени и широко използвани не само в България, но и в много други страни /САЩ, Япония, Русия, Германия, Франция, Китай, Индия, Аржентина, Венецуела, Полша, Румъния. [2]

През 1985 г. е определен за почетен изобретател от Института за наука и рационализации. Едно от удостоверенията му за рационализация е за създаването на препарат, който има стимулиращо действие и е получен от корените на левзея. Регистриран е от ТИС при МНЗСГ/1964.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]