Делото Бейлис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Процеса Бейлис)
Бейлис пред съда
Съдебният състав по делото

Делото Бейлис, или процесът Бейлис, е наказателен процес, в който евреинът Менахем Мендел Бейлис е обвинен в ритуално убийство в Киев на момчето Андрей Ющински на 12 март 1911 г.

Съдебният процес по делото се гледа в Киев в периода 25 септември – 28 октомври 1913 г. и се съпровожда от една страна от антисемитска кампания, а от друга — от обществени протести срещу несправедливото обвинение и процес. В крайна сметка Бейлис е оправдан, а вината за убийството се хвърля върху Вера Чеберяк, която е умъртвена след Октомврийската революция от членове на Киевското ЧК.

Пресата в САЩ по време на процеса подема медийна кампания срещу руския национализъм и антисемитизъм, жертва на която според нея е обвиняемият Бейлис. След оправдателната присъда прокурорът по делото Замисловски подновява своите обвинения в книга, озаглавена „Убийството на Андрей Ющински“.

Изборите за Думата в навечерието на Първата световна война преминават в атмосфера на антагонизъм, а във Варшава и Киев са бойкотирани еврейските магазини и търговци. Антисемитската кампания в Русия по време на процеса Бейлис е насочена срещу Руската социалдемократическа работническа партия, прераснала след революцията в КПСС.[1]

Панорама[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Атали, Жак. Евреите, светът и парите, стр. 412-413. Рива, ISBN 954-320-002-5, 2009.