Прошуто

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Прошуто

Прошуто (на италиански: prosciutto, в превод – „изглежда изсушено“ и произлизащо от диалекта на Парма – "pàr-sùt" [пар шут]) е деликатес от италианската кухня, вид шунка от свински бут, маринован и съзрявал при специфични условия, наложен със сол и подправки. В Италия често бива наричано и „прошуто крудо“ (prosciutto crudo) – т.е. „сурово прошуто“, особено в случаите когато се налага да се разграничи от „прошуто кото“ ((prosciutto cotto) – „варено прошуто“, което се произвежда също от осолен свински бут, но пресован и подложен на варене под налягане

За производството на прошуто се отглеждат специална порода свине. В околностите на град Парма, тази порода свине се хранят с остатъците от производството на сиренето пармезан. Задните бутове на свинете първоначално се натриват със сол, след което съхнат в продължение на около 10 месеца. Месото, обработено и изсъхнало по този начин, става твърдо, сухо и с плътен аромат. Прошутото не е нужно да се обрабатва термично, защото става по-сухо, но често се включва в най-различни рецепти.

Приготвяне на прошуто.

Бледо-розовите ленти с прошуто обикновено се добавят в блюдото, в края на приготвянето на ястието.

Прошуто като запазена марка[редактиране | редактиране на кода]

Някои от най-известните видове прошуто, като например „Прошуто от Модена“ и „Прошуто Сан Даниеле“, са част от националното богатство на Италия, като на тези продукти е издадена марка за произход, която е юридически защитена в Италия и ЕС.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]