Пръстенът на нибелунга

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пръстенът на нибелунга
Siegfried awakens Brunhild.jpg
Композитор Рихард Вагнер
Либретист Рихард Вагнер
Основа Песен за Нибелунгите
Премиера август 1876 г.
Пръстенът на нибелунга в Общомедия
Снимка от представлението по случай 100-годишнината от премиерата на „Рейнско злато“ в Байройт

„Пръстенът на нибелунга“ (на немски: Der Ring des Nibelungen; Nibelung – „дете на тъмнината“) е цикъл от четири немскоезични епични музикални драми, композиран от Рихард Вагнер. Това е колосално по своите мащаби музикално произведение.[1] Сюжетът е взет от германско-скандинавската митология и средновековната поема „Песен за нибелунгите“. По нея Рихард Вагнер създава гигантска музикално-драматична епопея, в която изразява идеите, вълнували го през целия му живот.

Наименованието[редактиране | редактиране на кода]

Оригиналното название на операта най-точно се превежда като „Пръстенът на нибелунга“. Нибелунгът, упоменат в названието, е джуджето Андвари, а пръстенът е този, който то изковава в „Рейнско злато“. Тоест, названието буквално значи „пръстенът на Андвари“.[2] Суфиксът -en в думата Nibelungen може да означава както родителен падеж единствено число, така и множествено число, но предшестващият член des дава да се разбере, че се има предвид именно единствено число. Nibelungen може понякога да се възприема като множествено число, но „Пръстенът на нибелунгите“ е грешно.

Сюжет, премиера и представления[редактиране | редактиране на кода]

Музикалната тетралогия включва четири опери:

Общото време за изпълнението на четирите опери трае над 15 часа. Най-късата опера, „Рейнско злато“, продължава два и половина часа, най-дългата, „Залезът на боговете“ – над пет.

Сред действащите лица има богове, герои, няколко вида вълшебни същества, пръстен, даващ власт над света. Драмата се развива в течение на три поколения, докато не завърши с апокалипсис в „Залезът на боговете“.

Премиерата на първата опера се състои на 13 август 1876 г. под диригентството на Ханс Рихтер в построения от баварския крал Лудвиг II Баварски Вагнеров театър.

„Пръстенът на нибелунга“ има премиера в България през 1943 г. През 2010 г. маестро Пламен Карталов, който е режисьор на българския спектакъл през 2010 г., е поканил за работа с българските певци световноизвестния музикален педагог Рихард Тримборн. На 22 май 2010 г. на сцената на Софийската опера е представена първата опера от тетралогията – „Рейнско злато“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Wagner in Russia: Ringing in the century. // The Economist. 12 юни 2003. Посетен на 20 септември 2018.
  2. Magee, Bryan. The Tristan chord: Wagner and Philosophy. Metropolitan Books, 2001. ISBN 0805067884. с. 109.