Психиатрична болница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Виенският Narrenturm (1784), сред първите сгради, построени специално за душевноболни
Психиатрична болница в Осло

Психиатрична болница е лечебно заведение, в което се извършва лечение на психични разстройства. По-остарялото название е заведение за душевно болни. Понякога за кратко, макар и неправилно, психиатричната болница се нарича психиатрия. В разговорния език се използва думата лудница.

Повечето болни постъпват в психиатричните болници доброволно, но в отделни случаи се налагат принудителни мерки, ако болният представлява опасност за самия себе си или околните.[1]

Психиатричните болници възникват на базата на съществуващите преди тях приюти за лунатици и във връзка с развитието на психиатрията. Счита се, че първата психиатрична болница се появява или в близост до Елбльонг през 1326 година или във Валенсия през 1420 година[2]. Съществува и мнение, че първите такива заведения се появяват още през 705 година в Багдад.[3] Знае се, че такива болници са съществували и в Константинопол.[4]. През XV век в Англия се създава типа заведение за душевно болни с масивни сгради с изглед на затвор, високи стени, мрачен вид и големи врати с тежки катинари. Често душевно болните са приковавани към стената и са държани в помещения без почти никаква слънчева светлина. Подобно е положението и във Франция по това време.

Едва през XVIII век развитието на науката налага някои болнични реформи - прекратяване на подобния на затвор режим, премахване на оковите, излагане на свеж въздух и светлина, възможност за общуване, усмирителна риза, изолатор и непрекъснати грижи и наблюдение.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. White House Intruder Put in Mental Ward // New York Times, 1 юни 1995.
  2. Каннабих, Ю. История психиатрии. Архив на оригинала от 2011-08-30 в Wayback Machine.
  3. XIII Всемирный конгресс по психиатрии, Независимый психиатрический журнал, 2005 г.
  4. З. В. Удальцова, Г. Г. Литаврин. Культура Византии. Вторая половина VII — XII в. ISBN 5-02-008955-9. с. 680.