Психиатрична болница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Виенският Narrenturm (1784), сред първите сгради, построени специално за душевноболни
Психиатрична болница в Осло

Психиатрична болница е лечебно заведение, в което се извършва лечение на психични разстройства. По-остарялото название е заведение за душевно болни. Понякога за кратко, макар и неправилно, психиатричната болница се нарича психиатрия. В разговорния език се използва думата лудница.

Повечето болни постъпват в психиатричните болници доброволно, но в отделни случаи се налагат принудителни мерки, ако болният представлява опасност за самия себе си или околните.[1]

Психиатричните болници възникват на базата на съществуващите преди тях приюти за лунатици и във връзка с развитието на психиатрията. Счита се, че първата психиатрична болница се появява или в близост до Елбльонг през 1326 година или във Валенсия през 1420 година[2]. Съществува и мнение, че първите такива заведения се появяват още през 705 година в Багдад.[3] Знае се, че такива болници са съществували и в Константинопол.[4]. През XV век в Англия се създава типа заведение за душевно болни с масивни сгради с изглед на затвор, високи стени, мрачен вид и големи врати с тежки катинари. Често душевно болните са приковавани към стената и са държани в помещения без почти никаква слънчева светлина. Подобно е положението и във Франция по това време.

Едва през XVIII век развитието на науката налага някои болнични реформи - прекратяване на подобния на затвор режим, премахване на оковите, излагане на свеж въздух и светлина, възможност за общуване, усмирителна риза, изолатор и непрекъснати грижи и наблюдение.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. White House Intruder Put in Mental Ward. // New York Times, June 1, 1995.
  2. Каннабих, Ю.. История психиатрии.
  3. XIII Всемирный конгресс по психиатрии, Независимый психиатрический журнал, 2005 г.
  4. З. В. Удальцова, Г. Г. Литаврин. Культура Византии. Вторая половина VII — XII в.. ISBN 5-02-008955-9. с. 680.