Птолемей (син на Селевк)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Птолемей
Роден
4-ти век пр.н.е.
Починал
332 г. пр.н.е.
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други личности с името Птолемей.

Птолемей (на старогръцки: Πτολεμαῖος, Ptolemaios; † 333 г. пр. Хр.) е македонец, генерал при Александър Велики през IV век пр. Хр.

Той произлиза от Орестис в Горна Македония. Неговият баща се казва Селевк. Вероятно е брат или роднина на Антиох, който е баща на диадох и цар Селевк I Никатор, основателят на Селевкидската династия.

Ариан нарича Птолемей „царски телохранител“. Вероятно го бърка с другия Птолемей. През късната есен 334 г. пр. Хр. той получава воденето на скоро-оженилите се войници, които през зимата са закарани в Македония.[1] През пролетта 333 г. пр. Хр. той води тези войници и още 3000 македонски пехотинци, 300 македонски кавалеристи, 200 тесалийски конници и 150 елисийци при лагерувалата войска в Гордион.[2] В Битката при Иса Птолемей е taxiarchos на тимфайнийските фаланги (pezhetairoi).[3] Той е убит в битката след смела борба,[4] неговият отряд е поет от Полиперхон.[5]

Птолемей e вероятно баща на този Птолемей, който на конференцията в Трипарадис 320 г. пр. Хр. е номиниран за телохранител на цар Филип III Аридей.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ариан, Anabasis 1, 24, 1.
  2. Ариан, Anabasis 1, 29, 4; Курций Руф, 3, 1, 24.
  3. Ариан, Anabasis 2, 8, 4; Курций Руф, 3, 9, 7.
  4. Ариан, Anabasis 2, 10, 7.
  5. Ариан, Anabasis 2, 12, 2.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]