Пчеларово (област Кърджали)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg За другото българско село вижте Пчеларово (област Добрич).

Пчеларово
Пчеларово (област Кърджали).jpg
Общи данни
Население 126 души[1] (15 юни 2022 г.)
4,94 души/km²
Землище 25,645 km²
Надм. височина 419 m
Пощ. код 6664
Тел. код 03696
МПС код К
ЕКАТТЕ 58829
Администрация
Държава България
Област Кърджали
Община
   кмет
Черноочене
Айдън Осман
(ДПС)

Пчеларово е село в Южна България. То се намира в община Черноочене, област Кърджали.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Пчеларово се намира в района на Източните Родопи. Климатът е планински, а въздухът е чист поради отдалечения район, в който се намира селото. Близо до селото се намират три язовира – Мината, Балканска река и Мандадере. В непосредствена близост до селото се намира връх Света Еленка. На изток от него е разположен връх Сток Петра. Пчеларово е известно и със своите минерални извори, които са смятани от хората за лековити.

Заобиколено е от върхове, които носят имена на светии – Сток Петра (Свети Петър), Ста Еленка (Света Еленка). Има и местност на име Божеймя (Божие име).

История[редактиране | редактиране на кода]

Старото име на селото е Гованлък или Кованлък (пчелин). Има предание, че в този район имало вековни дъбови гори и орехови дървета, в чиито хралупи се въдели диви пчелни семейства. Има и други версии – първоначално селището се е намирало до разклона Петелово – Николово. Там някакъв млад мъж – Никола, гледал пчелите на бея. По време на чумата хората изоставили това селище и се населили там, където е сега селото.

В центъра на селото се намира Народно читалище „Иван Буюклиев 1926 г.“. В близост до читалището се намира паметникът на Апостола на българската свобода Васил Левски. В центъра на селото се намира паметникът на загиналите пчеларовци в Балканската и Първата световна война, построен през 1940 година.

Вдясно от парка се намира параклис „Св. Троица“ – построен през 2009 от сем. Вътеви, родом от с. Пчеларово. В долната махала на селото се намира църквата „Св. Петка“, построена през 1876 година, същата е обявена за архитектурно-художествен паметник на културата от 19 май 1992 година. От лявата страна на църквата се намира „вековен бял бор“, който е на над 500 години. Обявен за защитен природен обект през 1984 г. Висок е около 25 метра, обиколката на ствола е 3,50 m.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Основната религия, която се изповядва в село Пчеларово, е християнството за разлика от околните села, в които основната религия на населението е ислямът.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Лековитата вода, която се пие от така наречената „Сталева чешма“. Тя е построена от човек на име Стальо. Той е бил доста прогресивна за времето си личност. Наричали го Терзи Стальо, защото е умеел да шие дрехи. А този занаят научил някъде из Добруджа. Има махала на негово име – Терзив Стальовата махала. А също и една местност с лозя – Сталев кладенец. Правнукът му Теньо Иванов /Начев/ Сталев (1931 – 2005) продължава неговото дело да прави чешми. Преди 20 години тя била обновена от един мъж (Поньов Теньо) от селото. Той написал и своето име, но въпреки това хората продължават да я наричат с името на нейния първосъздател. Около лековитата чешма гората е иглолистна, широколистна, а на места е и смесена. Близо до чешмата има тих и спокоен язовир. В близост до селото се намира „Желязната чешма“, която лекува чревни и бъбречни заболявания. От 1985 година към читалището има сформирана група за автентичен фолклор, представяща обичаи и обреди. В средата на 20 век в двора на селското училището е построен паметник на Васил Левски. По-късно е преместен в центъра на селото. Кметът на село Черноочене – Айдън Осман, дал 10 000 лв. за преместването на бюста.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

През 2010 година е възобновен ежегодният селски събор. Той се провежда винаги около 24-майските празници.

Други[редактиране | редактиране на кода]

В селото има читалище с много богата литература. Има и музей с различни старинни експонати, характеризиращи историята на селото.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]