Пчелник (област Варна)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Пчелник (Област Варна))
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница За другото българско село с име Пчелник вижте Пчелник (Област Добрич).

Пчелник
Общи данни
Население 1 635 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 19,66 km²
Надм. височина 8 m
Пощ. код 9118
Тел. код 05147
МПС код В
ЕКАТТЕ 58921
Администрация
Държава България
Област Варна
Община
   - кмет
Долни чифлик
Красимира Анастасова
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Пчелник
Лиляна Петкова
(БСП)

Пчелник е село в Североизточна България. То се намира в община Долни чифлик, област Варна. Старото му име е Кованлък.

География[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

Началото на заселването е в края на XV век от Джемал бей. След походите на Владислав Варненчик 1443-1444 година, турския султан Мурад II дошъл до извода, че за по-лесна отбрана на империята, трябва да започне заселването в северната и североизточната България. За тази цел той издава заповед за заселване в тези земи. По сведения от турски документи в североизточна България идват турци от Кюрдистан. В землището на село Пчелник Джамал бей разположил пчелните си семейства, което дава името и на селото.

Преди Освобождението, населението е предимно турско. Пчелник, чието старо име е Кованлък, е бил общински административен център до началото на 20-ти век. Населението от селото е съставено предимно от преселници от различни краища на България. След Освобождението тук започват да се преселват хора от Габровско, Македония и др.По-късно поради различни икономически и демографски причини тук започвзт да се преселват и хора от не безизвестното село Горица. 30% от населението е турско, 20% власи (рудари). Фолкора на селото е смесица от традициите и нравите на своите преселници.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

В селото има православен храм "Св. Възнесение Господне", който през последните години беше ремонтиран, а напоследък и осветен от Варненския и Великопреславския митрополит Кирил на 10 май 2010г.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Традиционният общоселски събор - фестивал на селото се провежда всяка първа неделя на месец юни всяка година. Също така и ежегодно се празнува и пролетният мюсюлмански празник 'Хъдреллез'.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]