Пълнена паста в Италия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пълнена паста в Италия
Видпърво ястие
Произход Италия
Описаниетестено изделие
Сервиранетопло
Основни съставкикора (сфоля), със или без яйце, пълнена с месо, риба, зеленчуци или сирене
Пълнена паста в Италия в Общомедия

Пълнената паста (на италиански: Pasta ripiena) е вид паста, състояща се от една кора (сфоля), със или без яйце, пълнена с месо, риба, зеленчуци или сирене.[1]

Историческият произход на пълнената паста е в италианските ренесансови дворове. За разлика от Италия в Азия често се използва паста без яйца и готвене на пара, както и други видове брашна и пълнежи.

Пълнената паста е традиционно разпространена в Централна и Северна Италия, но най-известните специалитети са предимно в Паданската низина на север.

Това каталогизиране е изключително обобщено: всъщност има голям брой местни рецепти с важни разлики. Използваната терминология също е изключително разнородна и не е необичайно един и същ продукт да се нарича „тортелино“ в една местност и „равиоли“ на няколко километра по-далеч, или продуктите с различни форми и съдържание да могат да имат едно и също название на различни места.

Равиолите в Романя понякога се наричат „тортели“. В Пиемонт тортелините са особено големи, с постен пълнеж и се наричат „тортелони“.

От друга страна разграничението между „равиоли“ и „аньолоти“ като цяло е валидно въз основа на факта, че първият вид обикновено съдържа пълнеж от сурово месо, а вторият – пълнеж от печено или задушено месо.

Форми на италианска пълнена паста[редактиране | редактиране на кода]

Това е списък с някои от най-известните форми и имена, приемани от пъленаната яйчена паста в различните регионални варианти:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. La pasta ripiena // Sale e Pepe. Посетен на 22 януари 2022.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Roberta Schira, La pasta fresca e ripiena Tecniche, ricette e storia di un'arte antica, Ponte alle Grazie, 2015, ISBN 978-88-6833-321-8.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Pasta ripiena in Italia в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​