Първа испанска република

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Испанска република
República Española
1873 – 1874
Знаме
Знаме
      
Герб
Герб
Девиз: „Plus Ultra“
Химн: Химн Риего
Континент
Океания
СтолицаМадрид
Официален езикИспански език
РелигияРимокатолицизъм
Форма на управлениеФедерална полупрезидентска република
Президент на Испания
1873Естанислао Фигерас (първи)
1874Франсиско Серано (последен)
Министър-председател на Испания
1874Хуан де Савала (първи)
1874Матео Сагаста (последен)
История
Амадей I абдикира11 февруари 1873
Кантоналско въстание12 юли 1873
Връщане на монархията29 декември 1874
ВалутаИспанска песета
Предшественик
Наследник
Реставрация Реставрация
Испанска република в Общомедия

Първата испанска република (на испански: Primera República Española) е провъзгласена от парламента (Кортеси) на 11 февруари 1873 г. и продължава до 29 декември 1874 г., когато генерал Арсенио Мартинес-Кампос организира реставрация на Бурбонската династия. Провъзгласяването на републиката е предшествано от отричането от престола на крал Амадей I поради острата социална криза и избухването на Втората карлистка война на 10 февуари 1873 г. На следващия ден, 11 февруари, Испания е провъзгласена за република с парламентарно мнозинство, съставено от радикали, републиканци и демократи.

Републиканските лидери планират федерална република, но предвиждат първоначално да свикат учредително събрание на Кортесите, което да приеме федерална конституция. Радикалите предпочитат унитарна република с по-малка роля на провинциите и двете страни влизат в спор.

По време на краткото си съществуване републиката е управлявана последователно от четирима президенти и се характеризира с голяма политическа и социална нестабилност. Има призиви за социалистическа революция от страна на Първия Интернационал, бунтове и вълнения в автономните региони Навара и Каталония, както и сериозна съпротива от страна на католическата църква.[1]

В края на 1874 година генерал Мартинес Кампос начело на поверените му войски влиза във Валенсия, развявайки знамето на Алфонсо XII, извършва военен преврат и обявява край на Републиката и възстановяване на монархията. Републиката фактически прекратява съществуването си на 3 януари 1875 г.

До 1931 г. испанските републиканци честват 11 февруари за годишнината от Първата република. След това честването е променено за 14 април, годишнината от провъзгласяването на Втората република през 1931 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Joseph A. Brandt, Toward the New Spain: The Spanish Revolution of 1868 and the First Republic (1977)