Първи май Рунрадо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Първи май Рунрадо
Views from Yanggakdo International Hotel 10a.JPG
Местоположение в Пхенян, Chung-guyok
Общи данни
Адрес Пхенян, Северна Корея
Построен 1 май 1989
Капацитет 230 000
Използван от
Северна Корея
Първи май Рунрадо в Общомедия

Първи май Рунрадо или стадион „Първи Май“ е много целево спортно съоръжение в Пхенян, Северна Корея, което е завършено на първи май 1989 година. Името му идва от комбинацията на името на архитекта му – Ислет Рунгнадо и деня на труда 1 май, в който е било и откриването му. Това е най-големият стадион в света по капацитет. Към настоящия момент се използва от националния футболен отбор на Северна Корея, а също и за лекоатлетически състезания, но основно за масови игри, наречени „Ариранг“. Разполага със 150 000 седалки, като по този показател е 1-ви в света сред стадионите и 12-ти сред спортните съоръжения.

Стадионът отвън (2012 г.)
Изглед към стадиона отвътре (2007 г.)

Покривът му е съставен от 12 арки, които са разположени в кръг, като идеята е била той да прилича на цвят от магнолия. Застроената площ, която заема стадиона е в размер на 207 000 м2, като най-високите части на покрива се извисяват на 60 метра над земята. Стадион Рунгнадо Мей Дей е най-известен със своите огромни спектакли и шоу програми в чест на лидер на КНДР Ким Ир Сен и впоследствие на Ким Чен Ир и Ким Чен Ун. През 2002 година между юни и юли са проведени най-масовите народни игри Ариранг, които включват гимнастически и художествени изпълнения, като в тях вземат участие над 100 000 души, а зрителите по трибуните са почти двойно повече. Постижението е записано в рекордите на Гинес.

Масови сцени от Ариранг, 2008 г.
Ариранг, 2012 г.
Ариранг, 2008 г.

Стадионът разполага с различни зали за тренировки, кътове за отдих, закрит плувен басейн, сауни, леглова база и други, които са необходими за обучението и удобствата на спортистите. В Рунгнадо има и ресторанти и зали с големи екрани, а също и открита и закрита състезателна писта.

     Портал „Футбол“         Портал „Футбол