Направо към съдържанието

Хенри Пърсел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Пърсел)
Хенри Пърсел
Henry Purcell
английски композитор

Роден
Починал
21 ноември 1695 г. (36 г.)
ПогребанУестминстърско абатство, Уестминстър, Великобритания
Музикална кариера
Стилопера, Химн, ода
Инструментитръбен орган, клавесин
Активностот 1679 г.
Семейство
Деца6

Уебсайтwww.henrypurcell.org.uk
Хенри Пърсел в Общомедия

Хенри Пърсел (на английски: Henry Purcell) е английски композитор от епохата на барока. Характерното за музиката му е съчетаването на елементи от френския и италианския барок с такива от английския.

Роден е на 10 септември 1659 г. в лондонския район Уестминстър. Неговият баща – също Хенри Пърсел – е бил член на Кралската капела. Хенри е най-големият от тримата му сина. След смъртта на баща му през 1664 г. неговият чичо Томас Пърсел се заема с образованието му.

От 1676 г. Пърсел е органист в Уестминстърското абатство.

Умира на 21 ноември 1695 в дома си в Уестминстър, оставяйки сами съпругата си и трите си деца. Съществуват много хипотези как и от какво точно умира композиторът, но по-известните теории са две:

  • Тежка пневмония (прибирайки се късно вечерта след театрална постановка, не успява да влезе в дома си и дълго време стои навън, докато жена му му отвори, в резултат на което се простудява и впоследствие заболява тежко).
  • Туберкулоза.

Погребан е в Уестминстърското абатство.

Говори се, че Пърсел композирал от 9-годишен, но първата му завършена творба е „Ода за рождения ден на краля“ от 1670 г. През 1676 г. написва няколко произведения, като музиката по трагедията „Абделазар“ на Афра Бен. През 1685 г. написва оператаДидона и Еней“, която се счита за първата истинска английска опера. Либретото е дело на Нахум Тейт. Творбите му „Te Deum“ и „Jubilate“, написани за деня на света Сесилия през 1694 г., са определяни като едни от най-добрите му.

Хенри Пърсел е автор и на множество оди, кантати, песни, полуопери (музика към театрални постановки), сакрални произведения и сонати.

Purcell: Complete Chamber Music Vol.2