Пърси Джаксън и боговете на Олимп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Пърси Джаксън и боговете на Олимп
Percy Jackson & the Olympians
Похитителят на мълнии
Морето на чудовищата
Проклятието на титана
Битката за лабиринта
Последният олимпиец
Автор Рик Риърдън
Държава САЩ
Език Английски
Жанр Фентъзи романи
Издател Flag of the United States.svg Disney Hyperion
Flag of Bulgaria.svg Егмонт
Издадена 2005 - 2009
Издадена в България 2010 - 2011
Последвана от Героите на Олимп

Пърси Джаксън и боговете на Олимп (на английски: Percy Jackson & the Olympians) е поредица от фентъзи романи от Рик Риърдън. Действието се развива в САЩ, но книгите са базирани на гръцката митология. Поредицата се състои от пет книги. Похитителят на мълнии, първата книга, е основа на филма Пърси Джаксън и боговете на Олимп: Похитителят на мълнии, който излиза в САЩ и Канада на 12 февруари, 2010.

Главният герой е Пърси Джаксън, който открива, че е син на Посейдон, бог на моретата и земетръсовете. Той научава, че митичните същества от гръцката митология все още съществуват и винаги са съществували, включително чудовища, циклопи, емпуси, Титани и гръцките богове, включително 12-те Олимпийци, които живят на Олимп, който сега е на 600-ният етаж на Емпайър Стейт Билдинг. Пърси постоянно е нападан от чудовища, тъй като е син на един от "Тримата големи": краля на боговете и бог на небето, Зевс, бога на морето, Посейдон и бога на Подземния свят, Хадес, които са сключили сделка след Втората световна война да нямат повече деца, защото са твърде силни и непредсказуеми. Пърси среща други млади полубогове, както приятелски така и неприятелски насторени, които също са процес на откриване на силите си.

Втора поредица се нарича Героите на Олимп, като първата книга Изчезналият герой излезе на 12 октомври, 2010.

Романи[редактиране | редактиране на кода]

Похитителят на мълнии[редактиране | редактиране на кода]

Похитителят на мълнии е първата книга от поредицата. Издадена е в САЩ на 28 юни, 2005, а в България на 9 февруари, [2010].

Пърси Джаксън е 12-годишно момче с дислексия и СДВ. След като отива на екскурзия и е нападнат от неговата заместник-учителка по алгебра, която всъщност е маскирана фурия, той разбира, че е син на гръцки бог. Той е заведен в лагера на Нечистокръвните (лагер за деца на грърцки богове, намиращ се на Лонг Айлънд) от неговия най-добър приятел, сатир на име Гроувър и майка му Сали. Той скоро среща Анабет, дъщеря на Атина, и бързо стават добри приятели. Не след дълго, Посейдон, бога на моретата, обявява Пърси за свой син по време на игра наречена "Плени знамето". Пърси е обвинен в кражбата на мълнията на Зевс. Той, Анабет и Гроувър имат 10 дни да върнат мълнията на Олимп, за да предотвратят война между боговете и да спаси майка си, която е заложник на Хадес в Подземния свят, след като е заловена от Минотавъра. Той скоро разбира, че не Хадес е откраднал мълнията. Оказва се, че Люк, син на Хермес, е откраднал мълнията за Кронос, който се опитва да се върне при живите. Гроувър отива да търси Пан, изчезналият бог на природата.

Книгата е адаптирана във филм на име Пърси Джаксън и боговете на Олимп: Похитителят на мълнии от Крис Кълъмбъс и 20th Century Fox.

Морето на чудовищата[редактиране | редактиране на кода]

Морето на чудовищата е втората книга от поредицата. Издадена е в САЩ на 3 май, 2006, а в България на 17 май, 2010.

Дървото на Талия, магическата граница на лагер Нечистокръвен, е отровено. Хирон е обвинен за отравянето и е уволнен; Тантал, който идва от Полетата на Наказанието и не може да яде или пие, поема работата. Единственото нещо възможно да изцели дървото от отровата е Златното руно, което се намира на острова на Полифем (друг син на Посейдон и следователно полубрат на Пърси), в Морето на чудовищата (Бермудският триъгълник).

Клариса Ла Ру, дъщеря на Арес и дългогодишен враг на Пърси, получава мисията да отиде в Морето на чудовищата и да намери Златното руно, което може да изцели всяко растение, животно и човек. Пърси и Анабет решават да отидат, но не само за Златното руно, а и за най-добрия им приятел Гроувър, който е уловен в пещерата на Полифем. Тайсън, млад циклоп, с когото се сприятелява Пърси на училище, се присъединява към тях след като спасява лагер Нечистокръвен от два огнедишащи бика. Тайсън е син на Посейдон и следователно полубрат на Пърси.

Докато навлизав в Морето на чудовищата, те трябва да преминат покрай Сцила и Харибда. Вместо да преплуват между двеете, Клариса тръгва към Харибда и Тайсън е приет за умрял, когато кораба на Клариса потъва. След това, Пърси и Анабет посещават много опасни острови и Анабет казва на Пърси много неща, за това как Талия е умряла и споменава пророчеството и казва на Пърси, че трябва да направи избор когато стане на 16. Преборвайки се с много трудности, като Сирени и острова на Цирцея, те се събират с Клариса Гроувър и Тайсън и си тръгват със Златното руно. Когато се връщат в света на смъртните, те пращат Клариса на самолет с Руното, за да отиде в лагера сама. Пърси, Анабет, Гроувър и Тайсън са отвелчени от Люк. Докато се дуелира с него, Пърси почти загива. Той е спасен от Хирон, който е оневинен, и неговите роднини, Парти понитата. Когато те се връщат в лагера Руното е сложено на дървото. Руното не само изцелява дървото на Талия, но и връща Талия към живота, която изглежда както в сънищата на Пърси. Оказва се, че това всъщност е план на Кронос, чрез който той ще има още един шанс да манипулира пророчеството, от което зависи бъдещето на Олимп и Олимпийците. Накрая Пърси и Анабет печелят състезание с колесници и Анабет целува Пърси по бузата.

Проклятието на титана[редактиране | редактиране на кода]

Проклятието на титана е третата книга от поредицата. Издадена е в САЩ на 1 май, 2007.

В книгата се показва третата година на Пърси, след като разкри че не е обикновен простосмъртен а полубог. Пърси, Анабет и вече освободената от елата дъщеря на Зевс- Талия отиват във военното училище "Уестовър Хол"с цел да намерят откритите от сатира Гроувър Нико и Бианка Ди Анджело, брат и сестра- полубогове. Мисията се обърква и Анабет бива отвлечена от мантикора г. Торн. В последния момент се появяват богинята на лова- Артемида заедно с групата си ловджийки (безсмъртни момичета, врекли се във вярност на Артемида, обърнали гръб на мъжете) и успява да спаси Пърси, Талия, Гроувър и брата и сестрата Ди Анджело. Артемида позволява на групичката да прекара нощта в лагера им и след като изслушва разказа на Пърси вика бога на Слънцето, своя брат- Аполон и му поверява лагерниците и ловджийките ( като вече и Бианка Ди Анджело се присъединява към тях), за да ги закара в лагера. Богинята поема по следите на чудовищата, търсейки същество, толкова древно, че е забравила съществуването му. Групата с Аполон пристига успешно в лагера. Ловджийките се настаняват в хижата на Артемида. Пърси не спира да се притеснява за Анабет и моли кентавърът Хирон да го изпрати на подвиг, но той отказва, затова синът на Посейдон отива да поиска напътствия от Оракула, но не получава отговор. На следващия ден се провежда играта "Плени знамето" и неочаквано Оракула слиза от тавана и отива до поляната, където съобщава, че на подвиг ще заминат петима, макар да предсказва че двама от тях няма да се завърнат живи. Свиква се съвет и е взето решение на подвига да потеглят Гроувър, Талия от лагера и Зои нощната сянка, Бианка Ди Анджело и още една от ловджийките. В последния момент третата ловджийка бива възпрепятствана от нараняванията си от кентавърската кръв, с която братята Стол са напоили тениската ѝ. Бианка иска да вземат заместничка на ловджийката, но Зои отказва и така пътешествието си започват само четирима. По късно след срещата си с Нико Пърси решава да потегли след тях с пегаса Блекджак. В града се налага да спрат, заради неочакваната си среща с Дионис. Точно когато решават че Дионис няма да ги пусне да продължат, той - обратно на очакванията им ги пуска, като обяснява, че ще се надява един от загиналите да е Пърси. Те продължават пътешествието си. Подслушват разговора на Люк - сина на Хермес и Слуга на Кронос да говори с човек, когото наричат "Генерала" и щом разбират, че приятелите им са в опасност отиват при тях, за да ги предупредят и да им помогнат. Преминават през множество неприятности като в сметището на Боговете, Бианка губи живота си, за да ги спаси. Те продължават по пътя си, макар и само четирима.

С романа ПРОКЛЯТИЕТО НА ТИТАНА продължава вълнуващата история за приключенията на Пърси Джаксън. Но това ново приключение е започнало със страховито пророчество за смъртта на един от младите герои.

"…Стоварих се на земята. Виеше ми се свят. Отворих очи, бях в краката на Артемида, която с последни сили едва крепеше небосвода на раменете си.

– Бягай, момче! – изсъска тя. – Бягай!

Атлас самодоволно пое към мен. Мечът ми го нямаше. Беше отхвръкнал настрани. След няколко секунди отново щеше да се появи в джоба ми, но тогава вече нямаше да има никакво значение. Щях да съм мъртъв. Люк и Талия се сражаваха с настървението на диви зверове, край тях трещяха мълнии и светкавици. Анабет лежеше на земята и се мъчеше да се освободи от белезниците на китките си.

– Умри, геройче! – Атлас вдигна копието си, за да ме прониже."

Битката за лабиринта[редактиране | редактиране на кода]

Битката за лабиринта е четвъртата книга от поредицата.

Пърси Джаксън не очаква представянето му в поредното ново училище да е кой знае колко забавно. Но изненадващата му среща със стар познат, последвана от сблъсък с мажоретки демони и още един опит героят да бъде премахнат, превръщат ситуацията от лоша в чудовищна.

Някакъв тип зад нас изшътка: – Млъкнете! Идва ред на мажоретките! – Здравейте! – извика в микрофона русокосата, с която се бях сблъскал на вратата. – Аз се казвам Тами, а до мен е Кели. Кели направи циганско колело. В този момент Рейчъл изпищя, все едно някой я бе убол с карфица. Няколко деца се обърнаха към нас и се подсмихнаха, но Рейчъл се взираше ужасено в мажоретките. Тами обаче изобщо не ѝ обърна внимание, а заговори за страхотните занимания, които предлага училището. – Бягай! – изсъска Рейчъл. – Веднага!

Последният олимпиец[редактиране | редактиране на кода]

Последният олимпиец е петата книга от поредицата.

Кой е последният олимпиец? Какво се случва, когато помолиш за помощ армия от света на сенките? Какво има да си кажат баща и син, които десетки години са били разделени? А какво ще признаят един на друг Пърси, Анабет и Рейчъл? Какво е приятелството? Какво е предателството? Какво е прошката? Какво е любовта?

Историята на Пърси Джаксън и неговите приятели продължава с невероятни приключения и битки, с нови, неочаквани съюзници и с нови, още по-силни врагове.

– Защо го направи? – попита Клариса, която беше положила главата на Силена в скута си. Дъщерята на Афродита се опита да преглътне, устните ѝ бяха изсъхнали и напукани. – Ти… отказа. Останалите… щяха да последват само теб. – И затова си откраднала моята броня! – възкликна смаяно Клариса. – Изчакала си с Крис да застанем на пост, задигнала си бронята ми и си се престорила на мен. – Обърна се към братята и сестрите си и ги изгледа мрачно. – И никой ли не забеляза измамата!? Лагерниците от хижата на Арес изведнъж проявиха засилен интерес към върховете на ботушите си. – Не ги вини – прошепна Силена. – Те искаха да повярват… че си ти.

Филм[редактиране | редактиране на кода]

Крис Кълъмбъс режисира и продуцита Пърси Джаксън и боговете на Олимп: Похитителят на мълнии за 20th Century Fox чрез 1492 Pictures.[1][2] Филмът излиза през 2010 в САЩ, Канада и Великобритания на 12 февруари и в Австралия на 11 февруари.[3] Ролите на Пърси Джаксън и Анабет Чейс са играни от Логан Лерман и Александра Дадарио.

Кълъмбъс казва, че е бил привлечен да режисира филма Пърси Джаксън защото му дава "възможност да направи филм, който не сме виждали досега за това поколение. Когато бях дете имаше филми за гръцката митология, които имаха много примитивни специални ефекти. Така че си помислих, че това е възможност да покажем гръцката митология, от която деца и възрастни по целия свят са възхитени и това не е нов жанр, а нов път пълен с митологични същества в модерни времена.

Втората част на филма е „Пърси Джаксън и боговете на Олимп: Морето на чудовищата“ (2013) с участието на Антъни Хед, Дъглас Смит и Даниел Кудмор.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Бродесър, Клод. 'Похитителят на мълнии' удря Маверик. // Variety. 23 юни, 2004. Посетен на 15 май, 2009.
  2. Гилстрап, Питър. Кълъмбъс ударен от 'Мълния'. // Variety. 17 април, 2007. Посетен на 15 май, 2009.
  3. Дати на излизане от IMDb. // IMDb. Посетен на 2009-05-15.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]