Пътешествия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пътешествия
Els viatges de Marco Polo
Marco Polo, Il Milione, Chapter CXXIII and CXXIV.jpg
Страница от Пътешествията на Марко Поле
Автор Рустикело да Пиза
Създаден
Flag of Italy.svg Италия
Първо издание 1298 г.
Оригинален език италиански
Вид пътепис

Издателство в БГ Отечество“ (1986)
Преводач Божан Христов
ISBN 954-9426-02-5
Пътешествия в Общомедия

„Пътешествия“[1] (на френски: Le devisement du monde), „Пътешествията на Марко Поло“[2] или „Милионът“[3] (на италиански: Il Milione), е пътеписът на венецианеца Марко Поло, описващ пътешествията му в Азия, включително Персия, Китай и Югоизточна Азия между 1271 и 1292 г. Книгата е написана през 1298 г. от Рустикело да Пиза, автор на рицарски романи, в затвора в Генуа, където е затворен и Марко Поло след пленяването му в битката при Курзола. Тя става много популярна и известна през 14 век.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Съвременните оценки на текста считат книгата за творба по-скоро на наблюдателен, отколкото на аналитичен автор или на такъв с голямо въображение. Марко Поло изглежда любопитен, толерантен и предан на Кублай хан, на когото служи в продължение на 2 десетилетия.

Пътешествията на Марко Поло е разделен на 4 книги. Първата книга описва земите на Близкия изток и Централна Азия, откъдето Поло минава на път за Китай. Втората книга описва двора на Кублай хан, когото среща в лятната му столица Шанду през 1275 г., и Китай, който Поло нарича отделно Катай (Северен Китай) и Манджи (Южен Китай). Третата книга се занимава с крайбрежните райони на Ориента – Япония, Югоизточна Азия, Индия, Шри Ланка, и Източна Африка. Четвъртата книга описва скорошни войни между монголците и северни региони като Русия.

Въздействие[редактиране | редактиране на кода]

Пътешествията на Марко Поло е рядко популярна в ерата преди появата на печатницата. Въздействието му върху картографията обаче се забавя. Първата карта, на която се появяват имена, споменати от Марко Поло, е Каталунският атлас на Шарл V (1375), включващ 30 имена в Китай и доста други азиатски топоними. Венецианският монах и картограф Фра Мауро педантично включва всички топоними на Марко Поло в своята карта на света от 1450 г.

Книгата на Марко Поло, със своите описания на богатства на Изтока, служи като вдъхновение на Христофор Колумб да потърси път към Азия по море с курс на запад. Екземпляр на книгата с бележки, собственоръчно написани от Колумб, е сред притежанията в каютата му на Санта Мария.

Пътеписът е преведен на много европейски езици още преди смъртта на Поло, но оригиналните ръкописи са загубени. Съществуват около 150 екземпляра на различни езици. В процеса на преписване и превод обаче са направени множество грешки, поради което има големи различия между отделните версии. Най-старият оцелял ръкопис е на старофренски със силно италианско влияние.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Поло, Марко. Милионът, прев. Божан Христов, изд. Отечество, София, 1986
  • Поло, Марко. Пътешествията на Марко Поло, прев. Васил Атанасов, изд. Лице, София, 2004 (ISBN 954-9426-02-5)

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]