Път от варягите към персите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
На картата са показани основните водни пътища на варягите: по Волга (в червено) е Пътя от варягите към персите, а Пътя от варягите към гърците (в синьо) минава по Днепър. Стария търговски път свързващ Скандинавия с Новгород е в лилаво, а съществувалите други търговски пътища в периода VIII—XI век са показани в оранжево.
Сергей Иванов - Продажба на роби-сакалиби от варягите на хазарите, съгласно сведенията на ибн Фадлан
Иля Репин - Бурлаци на Волга, шедьовър на руското изкуство

Пътят от варягите към персите, известен по-късно и като пътя от немците към хазарите, е северен воден път свързващ Скандинавия и северногерманското крайбрежие през Балтика, Нева, Волхов, Ладога, Илмен, Ловат и по течението на Волга с Каспийския басейн и Голям Иран.

Имал е разклонение по Северна Двина към Бяло море.

Този път възниква, както и другия път от варягите към гърците, през 8 век, като началото му се поставя в 780 г. с появата на варягите, които търгували с волжските българи. Първоначално пътят бил известен като „от варягите при българите“, а по-сетне с разрастването на Хазарския хаганат, и като пътя от немците към хазарите, за да прерастне след разрушаването на последния от княза на Киевска Рус - Светослав, в пътя от варягите към персите (виж Каспийски походи на русите).

Литература[редактиране | редактиране на кода]