Пясъчна лилия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пясъчна лилия
Pancratium-maritimum-Arkutino.jpg
Пясъчна лилия в Аркутино
Pacratium maritimum Paestum.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Liliopsida Едносемеделни
разред: Asparagales
семейство: Amaryllidaceae Кокичеви
род: Pancratium Панкрациум
вид: P. maritimum Пясъчна лилия
Научно наименование
Уикивидове Pancratium maritimum
Linnaeus, 1753 г.
Пясъчна лилия в Общомедия
Pancratium maritimum

Пясъчната лилия (Pancratium maritimum) е вид луковично растение от семейство Кокичеви. Това е един красив крайморски растителен вид наричан още Царицата на цветята или Морски нарцис. Пясъчната лилия е застрашена от изчезване. Тя е защитено природно растение.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

В България расте по пясъчните брегове на южното Черноморие - главно в местностите Каваците, Иракли и Аркутино, между Ахтопол и Резово, както и в резерватите „Ропотамо“ и „Пясъчна лилия“, но въпреки всичко произхода му е от Средиземно море.

Резерватът "Пясъчна лилия" е най-малкият в България, обявен през 1962 г. върху площ от 0,6 хектара с цел да се запази едно от най-големите естествени находища на терциерния реликт пясъчна лилия. Намира се югозападно от гр.Созопол в местността Каваците.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Размножителните способности на растението са добри. Пясъчната лилия е многогодишно тревисто луковично растение, което се отличава с шестлистен околоцветник и коронка. На височина достига от 30 до 70 cm. Среща се по морските пясъчни плажове, откъдето идва и наименованието ѝ.

Природозащитен статут[редактиране | редактиране на кода]

Растението е застрашено единствено по българските и част от северните турски брегове на Черно море. В останалата част на Европа е изключително добре разпространено и оформя стабилни популации.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]