Равно поле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Равно поле
Общи данни
Население 1218 души[1] (15 юни 2020 г.)
48,7 души/km²
Землище 25,015 km²
Надм. височина 536 m
Пощ. код 2129
Тел. код 07156
МПС код СО
ЕКАТТЕ 61248
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   кмет
Елин Пелин
Ивайло Симеонов
(ВМРО-БНД)
Кметство
   кмет
Григор Господинов
(Коалиция Единство)

Равно по̀ле е село в Западна България. То се намира в Община Елин Пелин, Софийска област.

География[редактиране | редактиране на кода]

Равно поле е разположено в равното Софийско поле, откъдето идва и името му. Намира се на 17 km от центъра на столицата София. През 2005 г. по време на големите наводнения в страната село Равно поле е едно от най-пострадалите селища.

История[редактиране | редактиране на кода]

По време на османското владичество селото се е казвало Хаджи Караман, а след това Бариево. След Освобождението е преименувано на Робертово (през 1894 г.), а през 1950 г. селото получава днешното си име Равно поле[2] („по̀ле“ се произнася с ударение на първата сричка).

Родове[редактиране | редактиране на кода]

Един от най-старите родове в село Равно поле е родът на Златковите. Началото на рода се поставя в 1762 г., през която е роден дядо Стое – основоположник на родословното дърво на Златковите. Следващият представител на рода е дядо Величко – роден през 1808 г. Той е останал в паметта на своите потомци с голямото си родолюбие и с доброто дело което прави за съхраняване на християнската вяра в своето село. Дядо Величко гарантира със земята си градежа на църквата, която равнополчани решават да строят по онова време. Той също така продава част от имота си и дарява парите за завършване на храма. Така, християнската вяра на хората по време на Османската империя се запазва. Синът на дядо Величко – Петко е роден през 1834 г. На Петко му се раждат много деца – шестима сина и четири дъщери. Най-възрастният син на Петко – Златко, дава името на рода Златкови, който род съществува и до днес.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

В ОУ „Христо Ботев“ се обучават около 70 деца. Училището е оборудвано и с компютърна зала, в която се обучават и най-малките възпитаници. Детската градина „Кокиче“ се посещава от около 60 деца, разделени в три възрастови групи. Селото има и голямо читалище, което разполага с библиотека и салон. В една сграда са разположени кметството и пощата. Бившият стопански двор се е превърнал в промишлена зона, населявана от много фирми, където голяма част от равнополци намират работа.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В и около селото има множество минерални извори. В Равно поле се намира най-голямото голф игрище в България – „Света София“.

В селото се намира храмът „Света Троица“, на който през 2005 г. се чества 170 години от построяването му. В землището на селото Равно поле е и манастирът „Свети четиридесет мъченици“. Има много паметници и паметни плочи на загиналите по време на войните равнополци. През 2005 година на 3 март е направен водосвет и се освещават три каменни кръста, намиращи се в двора на храма, които се оказват на руски воини, дали живота си за свободата на страната ни.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на църковния празник Свети Дух се провежда селският събор. Празникът включва спортен детски празник, празнична програма с участието на самодейци от читалище „Просвета“ село Равно поле и гости, народно веселие на площада с оркестър и не на последно място – курбан в храм „Света Троица“.

На стария Ивановден в селото се провежда тъй нареченият „джамал“. Мъжете от селото се обличат в подобни на кукерските костюми. Цялата процесия включва булка, младоженец, поп, кум и кума, има доктор и ваксаджия, задължително камила и камилар. Те обикалят цялото село за здраве, като накрая процесията отива на центъра, където венчава булката и младоженеца. Когато има сняг, джамалите гонят млади и стари, хвърлят ги в снега и им драскат лицата с червило.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Мичев, Николай, Петър Коледаров. „Речник на селищата и селищните имена в България 1878 – 1987“, София, 1989.