Рада Киркович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рада Киркович
български учител
Родена
Починала
Погребана Централни софийски гробища, София, Република България
Семейство
Майка Ивана Хаджигерова

Рада П. Гугова-Киркович е българска учителка и общественичка, родена в Копривщица, първата учителка в Девическото училище в града.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

След началното училище в родния си град продължава образованието си в пансион в Киев. Там завършва със златен медал и се завръща в България, където започва работа като учител.

Заедно със съпруга си д-р Кирко Киркович се премества в София (1873 – 1876), а по-късно двамата живеят и в Русия.

След Освобождението (1878) учителства в Пловдив, Пирдоп и Копривщица. Преподава в Девическата гимназия в София и е директор на Софийското девическо стопанско училище „Мария Луиза“ (1896 – 1901).

Член е на изборните училищни настоятелства на основните и прогимназиални училища в София.

През 1928 г. завещава на БАН 50 хил. лв. за образуването на фонд на нейно име, а през 1934 г. добавя към него нови 50 хил. лв.

Волята на дарителката е с лихвите от фонда да се дават награди за публикуван труд – научна или художествена литература, написан от българска авторка.

Сред наградените от този фонд писателки са Вера Иванова-Мавродинова (за „Стари църкви и манастири“), Фани Попова-Мутафова („За момина скала“ и „Солунският чудотворец“), Евдокия Петева-Филова за трудовете ѝ върху българския текстилен и металически орнамент.

Към януари 1951 г. капиталът на фонда е 125 178 лв.

През 1951 г. с Държавен указ всички фондации и благотворителни дружества са задължени да ликвидират дейността си и да предадат имуществото и парите си на държавата.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]