Радек Йон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Радек Йон
чешки писател

Роден
6 декември 1954 г. (69 г.)

Учил въвФилмов и телевизионен факултет на Академията за сценични изкуства в Прага

Подпис
Уебсайт
Радек Йон в Общомедия

Радек Йон (на чешки: Radek John) е чешки писател, киносценарист, журналист, телевизионен водещ и политик – бивш министър и настоящ председател на партията „Връзки с обществеността“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Радек Йон е роден на 6 декември 1954 г. в Прага. През 1979 г. завършва сценаристика и драматургия във Филмовата академия (FAMU) в Прага. От 1980 до 1993 г. работи като редактор в културната рубрика на сп. „Млади свет“. По-късно започва работа като киносценарист във Филмово студио „Барандов“ в Прага.

От 13 юли 2010 до 21 април 2011 г. е министър на вътрешните работи на Чехия.[1]

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Първият му роман се казва „Джинсов свят“ (1980) – 17-годишен главен герой, който разбива конвенционалните представи за своето поколение. Започва да пише текста на 18 г. и го оформя в книга няколко години по-късно.

Следващият му роман е „Начало на летоброенето“ (1984), написан съвместно с Иво Пелант (киносценарист).

„Мементо“ (1986) е първата книга за токсикоманията в бивша комунистическа Чехословакия. Преведена е на 10 езика.[2] Следват още няколко произведения и множество сценарии.


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Klaus jmenoval ministry Kubiceho a Šmerdu, Bárta a John skončili // Mladá fronta DNES, 2011-04-21. Посетен на 26 April 2011.
  2. Radek John // Novinky.cz. Посетен на 30 May 2010.


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Radek John в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​