Радикален бихевиоризъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Радикалния бихевиоризъм е философия, развита от Бъръс Фредерик Скинър, която подчертава подхода на експерименталния анализ на поведението в психологията. Термина „радикален бихевиоризъм“ се отнася до определена школа, която изплува по време на силното влияние на бихевиоризма. Обаче радикалния бихевиоризъм има малки прилики с други течения на бихевиоризма, различавайки се в приемането на посреднически структури, ролята на лични събития и емоции, и в други сфери.[1]

Радикалния бихевиоризъм привлича внимание още от самото си начало. Първо, той смята, че всички организмични действия са детерминирани и не са свободни. Разбира се, има детерминистични елементи в по-голямата част на психологията. Второ, той се смята за „антитеоретичен“[2], макар това да е основна грешка в разбиране на ролята на теорията в радикална индуктивна научна позиция, която отхвърля хипотетично-дедуктивните методи и конструкцията на теория за неща, които са ненаблюдаеми, неизмерими „други места“ (точно като психиката).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Свързани хора и публикации[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mecca Chiesa: Radical Behaviorism: The Philosophy & The Science
  2. Skinner, B.F. Theories of Learning Necessary?[неработеща препратка]. 1950
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Radical behaviorism“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.