Радио Свободна Европа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Радио "Свободна Европа" е създадено след края на Втората световна война и финансирано от правителството на САЩ. До 1972 година радиото е било финансирано и от ЦРУ. Започва да съществува от 1949 година, като първото излъчване на български език е от 1950 г. в Ню Йорк. От 1951 г. радиото излъчва от Мюнхен. До 1989 г. радиото се заглушава от българските власти, а работещите в него са определяни като "изменници на родината", "невъзвращенци" и други. Основната задача на радиото е активна пропаганда срещу действащите по това време просъветски режими. След разпадането на социалистическия блок нуждата от радиото в повечето европейски държави се обезсмисля, но за нуждите на пропагандата се поддържат емисии в Интернет и в социалните мрежи.

С радио Свободна Европа са свързани някои от големите имена на български журналисти извън България по времето на комунизма - Георги Марков, Румяна Узунова.

През 1981-а г. Румяна Узунова започва да работи в българския отдел в Мюнхен, през 1988-1989 излъчва близо 400 интервюта с представители на прохождащата опозиция в София и провинцията, особено районите на турските протести.

В периода след 1989-а година радиото отваря свое бюро в София и централата се премества през 1995-а година от Мюнхен в Прага. Директор на българския отдел в това време е Румен Трайчев, емигрант от 1966-а година. В Радио Свободна Европа работят едни от най-добрите български журналисти на 90-те години — Милен Минчев, Георги Папакочев, Георги Коритаров, Красимир Лаков, Елена Никлева, Татяна Ваксберг, Диана Иванова, Екатерина Бончева, Асен Гешаков, Стояна Георгиева, Румяна Червенкова, Антони Георгиев, Георги Стойчев и много други.

Българската редакция на радио "Свободна Европа" съществува до 2004 г., когато е закрита заедно с отделите на новите страни-членки на НАТО — Естония, Литва, Латвия, Словакия. От 2004 до 2006 г. работи радио Нова Европа - наследник на "Свободна Европа".

В момента радио Свободна Европа/радио Свобода продължава излъчванията на 28 езика за 20 страни, все повече на изток — Афганистан, Иран, Русия, Централна Азия, Кавказ.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]