Радиус-вектор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Радиус-вектор (означава се обикновено или просто ) е вектор, определящ положението на точка в пространството спрямо някоя предварително зададена фиксирана точка, наричана начало на координатната система.

За произволна точка във векторното пространство радиус-векторът е векторът, който я свързва с началото на координатната система.

Дължината на радиус-вектора, или неговият модул определя разстоянието, на което точката отстои от началото, а стрелката на вектора сочи посоката към точката.

Когато разглеждаме равнина, ъгълът между радиус-вектора и абсцисната ос, измерен в посока обратна на часовниковата стрелка, се нарича ъгъл на радиус вектора.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Радиус-вектор“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.