Радостин Василев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Радостин Василев
български адвокат и политик

Роден
1 януари 1985 г. (37 г.)

Учил в Софийски университет „Свети Климент Охридски“
Политика
спортен министър на България
13 декември 2021 г. – 2 август 2022 г.
Народен представител в:
XLVII НС   

Радостин Василев е български адвокат и политик от ПП „Има такъв народ“. Избран е за народен представител в XLV, XLVI и XLVII народно събрание от 15 МИР Плевен. Председател е на правната комисия в XLV народно събрание. От 13 декември 2021 г. е министър на спорта, като поема поста от служебния министър Андрей Кузманов. На 2 август 2022 г. предава поста на Весела Лечева от служебния кабинет на Гълъб Донев.[1]

Радостин Василев е един от малкото специалисти в България, които се занимават с международно спортно право и допинг казуси. Консултирал е голям брой спортисти, спортни федерации и спортни клубове. Има дългогодишен опит и в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство.

Детство и образование[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 1 януари 1985 година в град Плевен. Завършва СОУ „Анастасия Димитрова“, випуск 2003. Завършва „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Говори английски език.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Основател и управляващ съдружник е на адвокатско дружество „Радостин Василев“. То е международна адвокатска кантора, специализирана в областта на гражданското, облигационното, търговското, вещното, трудовото, административното, международното частно право и арбитраж. Дейността му е свързана с предоставяне на правни услуги и в областта на семейното, наследственото, авторското и данъчното право.

В структурата на адвокатското дружество съществува отдел „Спорт“, който извършва дейност, свързана със спортен мениджмънт и осъществява процесуално представителство на спортисти, клубове и спортни федерации пред различни местни и международни инстанции, FIFA и Международния спортен съд (CAS) в Лозана, Швейцария. Екипът се състои от професионалисти в областта на спортното право, антидопинга и спортният мениджмънт. Адвокат Василев има десетки публикувани статии и коментари, свързани с правната регулация на спорта на национално и международно ниво.

В продължение на няколко години е главен юрисконсулт на ПФК ЦСКА, откъдето придобива обществена популярност. Част е от юридическия екип в някои от най-тежките години на „червените“ след 2008 г. при управлението на Александър Томов и „Титан“, когато срещу клуба се водят десетки дела.

След това адвокатът насочва усилията си към дейността на своята кантора. Участва в защитата на Федерацията по вдигане на тежести след тежкия допинг скандал през 2015 година. Защитавал е футболисти като Ивелин Попов, Кирил Десподов, Спас Делев и Иван Иванов, както и бадминтонистките Габриела и Стефани Стоеви.

През 2017 г. се включва в работата около кандидатура на Любослав Пенев за президент на БФС.

През 2020 година става учредител на ПП „Има такъв народ“ с лидер Слави Трифонов. На 11 юли 2021 г. партията печели парламентарните избори в Република България, след като на 4 април същата година става втора политическа сила в страната. На 13 декември 2021 година ПП „Има такъв народ“ официално е част от управляващата коалиция в правителството на Кирил Петков, а адв. Радостин Василев е избран за министър на спорта.

Обществена дейност[редактиране | редактиране на кода]

Радостин Василев е номиниран в три проектокабинета – два нереализирани на „Има такъв народ“ и един коалиционен с мандатоносител „Продължаваме промяната“, преди да оглави Министерството на младежта и спорта.

Той е сред най-дейните участници по време на преговорите за съставяне на правителство между експертите в спорта на ПП, ИТН, БСП и ДБ-Обединение, където защитава силна реформаторска и антикорупционна политическа линия.

Тогава адвокатът настоява за пълна ревизия на министерството и на всички държавни дружества, които са на негово подчинение за десетилетие назад.

Василев е един от основните критици на управлението на Борислав Михайлов като президент на Българския футболен съюз:

„И в държавата ни, и във футбола мръсниците искат да те смачкат, да те няма, присмиват се, обиждат. Твърде дълго е било мракобесна нощ в нашата родина, а във футбола буквално непрогледна. Хората са свикнали със състоянието на летаргия. То се е превърнало в битие и оттам в съзнание. Вече си мислят, че тъмното им харесва, заблуждават се, че виждат в него, и дори го считат за норма. Скоро ще играем футбол на тъмно и ще се радваме."

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Весела Лечева встъпи в длъжност като министър на младежта и спорта. // Министерство на младежта и спорта. 2022-08-02. Посетен на 2022-08-03.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]