Радостин Василев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Радостин Василев
български адвокат и политик
21 юли 2021 г.

Роден
1 януари 1985 г. (38 г.)

Учил вСофийски университет „Свети Климент Охридски“
Политика
ПартияИма такъв народ (2020 г. – 2022 г.)
Продължаваме промяната (2022 г. – 2023 г.)
Министър на младежта и спорта
13 декември 2021 – 2 август 2022 г.
Народен представител в:
XLV НС   XLVI НС   XLVII НС   XLVIII НС   XLIX НС   

Радостин Петев Василев е български адвокат и политик. Избран е за народен представител в XLV, XLVI и XLVII народно събрание от 15 МИР Плевен. Председател е на правната комисия в XLV народно събрание. От 13 декември 2021 г. е министър на спорта, като поема поста от служебния министър Андрей Кузманов. На 2 август 2022 г. предава поста на Весела Лечева от служебния кабинет на Гълъб Донев.[1]

Радостин Василев се занимава с международно спортно право и допинг казуси. Консултирал е спортисти, спортни федерации и спортни клубове.

Детство и образование[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 1 януари 1985 година в град Плевен. Завършва СОУ „Анастасия Димитрова“, випуск 2003. Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Говори английски език.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Основател и управляващ съдружник е на адвокатско дружество „Радостин Василев“. То е международна адвокатска кантора, специализирана в областта на гражданското, облигационното, търговското, вещното, трудовото, административното, международното частно право и арбитраж. Дейността му е свързана с предоставяне на правни услуги и в областта на семейното, наследственото, авторското и данъчното право.

В структурата на адвокатското дружество съществува отдел „Спорт“, който извършва дейност, свързана със спортен мениджмънт и осъществява процесуално представителство на спортисти, клубове и спортни федерации пред различни местни и международни инстанции, FIFA и Международния спортен съд (CAS) в Лозана, Швейцария. Екипът се състои от професионалисти в областта на спортното право, антидопинга и спортният мениджмънт. Адвокат Василев има десетки публикувани статии и коментари, свързани с правната регулация на спорта на национално и международно ниво.

В продължение на няколко години е главен юрисконсулт на ПФК ЦСКА, откъдето придобива обществена популярност. Част е от юридическия екип в някои от най-тежките години на „червените“ след 2008 г. при управлението на Александър Томов и „Титан“, когато срещу клуба се водят десетки дела.

След това адвокатът насочва усилията си към дейността на своята кантора. Участва в защитата на Федерацията по вдигане на тежести след тежкия допинг скандал през 2015 година. Защитавал е футболисти като Ивелин Попов, Кирил Десподов, Спас Делев и Иван Иванов, както и бадминтонистките Габриела и Стефани Стоеви.

През 2017 г. се включва в работата около кандидатура на Любослав Пенев за президент на БФС. Василев е един от основните критици на управлението на Борислав Михайлов като президент на Българския футболен съюз.

Политическа дейност[редактиране | редактиране на кода]

Има такъв народ[редактиране | редактиране на кода]

През 2020 година става учредител на ПП „Има такъв народ“ (ИТН) с лидер Слави Трифонов. На 11 юли 2021 г. партията печели парламентарните избори в Република България, след като на 4 април същата година става втора политическа сила в страната. Радостин Василев е номиниран в три проектокабинета – два нереализирани на „Има такъв народ“ и един коалиционен с мандатоносител „Продължаваме промяната“, преди да оглави Министерството на младежта и спорта.

На 13 декември 2021 година ИТН официално е част от управляващата коалиция в правителството на Кирил Петков, а Радостин Василев е избран за министър на спорта. По време на преговорите за коалиране Василев настоява за пълна ревизия на министерството и на всички държавни дружества, които са на негово подчинение за десетилетие назад.

На 13 юни 2022 г. Василев обявява оттеглянето си от ИТН с мотива, че зад лидера на партията Слави Трифонов стоят задкулисни интереси, а бъдещето на България е по-важно от лоялността към партията. Заедно с него ИТН и парламентарната група напускат още петима депутати. Решението им идва след изтеглянето на ИТН от управляващата коалиция, което според Василев не е било предварително съгласувано с депутатите. [2] Въпреки че шестимата отцепили се от ИТН депутати, включително Василев, подкрепят правителството във вота на недоверие от 22 юни 2022 г., вотът е успешен и кабинетът с премиер Кирил Петков пада.[3]

Силна България[редактиране | редактиране на кода]

През август 2022 г. Василев обявява нов политически проект „Силна България“. Заявените цели на проекта са пряко участие на гражданите в държавното управление и местното самоуправление, граждански контрол за прозрачност при работата на институциите и прекратяване на престъпни практики в управлението. [4]

В същото време Василев е обявен за водач на листата на „Продължаваме промяната“ в Габрово за парламентарните избори през октомври 2022 г. [4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Весела Лечева встъпи в длъжност като министър на младежта и спорта // Министерство на младежта и спорта. 2022-08-02. Посетен на 2022-08-03.
  2. Радостин Василев: Не мога повече да подкрепям Трифонов. Мафията пробива ИТН (на живо) // Архивиран от оригинала на 22 юни 2022 г. Посетен на 26 август 2022 г.
  3. Първият успешен вот на недоверие е факт: Кабинетът Петков падна (видео) // Архивиран от оригинала на 22 юни 2022 г. Посетен на 26 август 2022 г.
  4. а б Радостин Василев с политически проект, „Промяната“ го обяви за водач на листа (Обзор) // Архивиран от оригинала на 26 август 2022 г. Посетен на 26 август 2022 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]