Радостин Дамасков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Радостин Дамасков
български скулптор и художник
Роден

Учил вВеликотърновски университет
Кариера в изкуството
Направлениескулптура
Известни творби„Нулевия километър“ на Бургас (2011)
Паметник на Петя Дубарова в Морската градина на Бургас (2012)

Радостин Дамасков е български скулптор и художник, един от представители на съвременната българска живопис, скулптура и монументална скулптура. Живее и работи в Бургас.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1959 г. в Бургас, завършва скулптура във Великотърновския университет. От 1987 г. е член на Съюза на българските художници. Участва в редица изложби и симпозиуми по скулптура в България и чужбина, сред които в Бургас през 1977 г., в Созопол през 1995 г., в Грузия през 1998 г., в Армения през 1999 г. Има участия и в международните конкурси по малка пластика в Будапеща през 1989 г. и в Равена през 1997 г.

За скулптура в камък и бронз е награден от Министерствата на културата на Унгария, Грузия и Армения. Негови творби са притежание на музея за модерно изкуство в Кьолн, както и на известни галерии в България, Германия, Белгия, Холандия. Автор е на наградите на Бургаската гражданска камара за обществени заслуги на името на Димитър Бракалов, на национален конкурс „Сезони“, на национален фолклорен фестивал „Божура“, на редица награди на община Бургас и други престижни отличия.

Член е на Дружеството на бургаските художниците в чиято дейност участва активно. От средата на 1990-те до 2007 година е преподавател по скулптура в СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Бургас.

Творби[редактиране | редактиране на кода]

„Нулевия километър“

Пъпът на Бургас е произведение на Дамасков поставено в средата на Нулевия километър на Бургас, отбелязващ неговите точни координати. Произведението наподобява щит, на които са изобразени символите на града. Символите изобразени на медния диск са тризъбец (Ψ), символизиращ жезълът на Нептун; три риби като символ на Исус Христос; корабът на аргонавтите, като символ на пристанището и черноморско корабоплаване и лавровият венец, като символ на богатата история на Бургас. Произведението е поставено по време на обновяването на централната градска част през 2011 г. и се намира на кръстовището на улиците „Кирил и Методий“ и „Александровска“ в централната пешеходна зона.[1][2]

Дамасков е автор и на паметника на Петя Дубарова в Морската градина на Бургас, изработен след спечелен конкурс.[3][4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пъпа на Бургас, Burgas-Portal.com, 12 август 2011, посетен на 13 март 2012; Цитат: ... „Пъпа на Бургас“... Става дума за произведението „Нулевия километър“ на скулптора Радостин Дамасков, което отбелязва точните координати на града и неговата 42°29′43,1″ северна ширина и 27°28′18,2″ източна дължина. Символите, които са изобразени на медния диск са жезълът на Нептун, рибите на Христос, корабът на аргонавтите и лавровият венец.
  2. Радостин Дамасков: Лавровият венец е задължителен за „Пъпа на Бургас“, интервю с Р. Дамасков, BurgasNews, 9 август 2011, посетен на 17 януари 2017; Цитат: Символите, естествено, са морски... Като започнем от аргото и хубавото черноморско корабоплаване от едно време, минем през Нептун – жезъла му... лавров венец, с който е увенчан нашия град от древни времена. До ден днешен това е градът на творци, сериозни културни и спортни завоевания, заради интелигенцията.
  3. Бисерка Станчева, Радостин Дамасков ще прави паметника на Петя Дубарова, 24chasa.bg, 28 януари 2010.
  4. Откриват паметника на поетесата Петя Дубарова, Burgas24.bg, 2 ноември 2010.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]