Разлом

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сателитно изображение на разлом в пустинята Такламакан. Двата цветни хребета (долу вляво и горе вдясно) са образували една непрекъсната линия, но са били разделени от движение по протежение на разлома.
Варовикова скала с видим разлом.

Разломът представлява плоскостна прекъснатост (нарушение) в целостта на земната кора, по която са се извършили значителни придвижвания.

Двата скални блока, разделени от разломната повърхнина, се наричат крила на разлома. Блокът, разположен над разломната повърхнина, се нарича висящо крило, а този, разположен под нея – лежащо крило. Амплитуда на разлома е относителното преместване на двете крила едно спрямо друго, паралелно на разломната повърхнина.

Според относителното придвижване на двете крила, разломите се поделят на:[1][2]

  • разседи – относително пропадане на висящото спрямо лежащото крило
  • възседи – относително издигане на висящото спрямо лежащото крило (когато повърхнината на разлома е полегата (под 45°), се разглежда като навлак)
  • отседи – относително преместване на двете крила в хоризонтално направление, паралелно на посоката на разлома (биват леви отседи и десни отседи)

В природата по-често срещани са комбинациите между отседи и разседи или отседи и възседи (относителните придвижвания по разломната повърхнина са както в хоризонтално, така и във вертикално направление).

Изпъкналата част между два разлома се нарича хорст, а вдлъбнатата – грабен.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Oskin, Michael E. Normal Faults. // LibreTexts. 3 June 2019. Посетен на 6 April 2022.
  2. What is a fault and what are the different types?. // Посетен на 13 October 2021.