Разпъване на колело

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Божия съд“ над женоубиеца Ханс Спийс в Етисвил. Миниатюра от Люцернската хроника от Диболд Шилинг Младши (1513)

Разпъване на колело (Catherine wheel, кръстено на света Екатерина ) – форма на смъртното наказание, обичайна за Античността и Средновековието като разпъване на колело е било използвано и в древен Рим . През Средновековието и в началото на Новата епоха, е било обичайно в Европа, особено в Германия и във Франция, където се счита за най-мъчително (след разсичането на четири) и най-позорно.

В Русия този вид екзекуция е известен от 17-ти век, но колелото започнало да се използва редовно при Петър I, след като получава законодателно одобрение във Военния устав, колелото престава да се използва чак през XIX век .

Големите кости на тялото на осъдения се счупват с железен прът или колело, след което го връзват към голямо колело и поставят колелото на стълб. Осъденият е с лице към небето и умира от шок и дехидратация, често доста време. Страданията на умиращия човек се влошават от птиците, които го кълват. Понякога, вместо колело, се използва просто дървена рамка или кръст, изработени от трупи.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Колесование“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.