Разпятие

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Разпятие е кръст с изображение на Исус върху него, за разлика от обикновен кръст.

Разпятието е основен символ за много групи християни и една от най-често срещаните форми на представяне в изкуството на разпването на Исус. Той е особено важен в латинския обред на католическата църква, но се използва и в православната църква, повечето нехалкедонски църкви (с изключение на Арменската и Сирийската църква) и източнокатолическите църкви, както и от лутеранската, моравската и англиканската църкви.[1][2][3] Символът е по-рядко срещан в църквите на други протестантски деноминации, в асирийската източна църква и в арменската апостолическа църква, които предпочитат да използват кръст без фигурата на Исус.[4][5] Разпятието подчертава жертвата на Исус – смъртта му чрез разпъване на кръст, което според християните е довело до изкуплението на човечеството. Повечето разпятия изобразяват Исус на латински кръст, а не на друга форма, като тау кръст или коптски кръст.

Западните разпятия обикновено имат триизмерно тяло на Исус, но в източното православие тялото на Исус обикновено е изрисувано на кръста или е само релеф. Строго погледнато, за да бъде разпятие, кръстът трябва да е триизмерен, но това разграничение не винаги се спазва. Цяла картина на разпъването на Исус, включваща пейзажен фон и други фигури, също не е разпятие.

Разпятието на Христос, изобразено в триптих в църквата на Тевтонския орден във Виена, Австрия. Дърворезби от анонимен майстор; полихромия от Ян ван Вавере, Мехелен, подписана 1520 г. Този олтар първоначално е направен за църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в Гданск, и е пристигнал във Виена през 1864 г.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. New Beginnings (formerly Cade Lake Community Chapel) // Unity of the Brethren. Посетен на 2022-09-13. (на английски)
  2. Our Savior's Lutheran Church, "Sanctuary and Chapel" // Посетен на 2022-09-13. (на английски)
  3. St. John's Lutheran Church of Topeka, KS, "The Altar Crucifix" Архив на оригинала от 19 юни 2012 в Wayback Machine. (на английски)
  4. Sign of the Cross // Holy Apostolic Catholic Assyrian Church of the East - Archdiocese of Australia, New Zealand and Lebanon. Holy Apostolic Catholic Assyrian Church of the East - Archdiocese of Australia, New Zealand and Lebanon. Архивиран от оригинала на 2020-04-14. Посетен на 2022-09-13. Inside their homes, a cross is placed on the eastern wall of the first room. If one sees a cross in a house and do not find a crucifix or pictures, it is almost certain that the particular family belongs to the Church of the East. (на английски)
  5. History of St Yeghiche Church, Kensington, London // Посетен на 2022-09-13. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Crucifix в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​