Райна Михайлова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Райна Михайлова
българска оперна певица
Родена
Починала
София, България
Погребана Централни софийски гробища, София, България
Научна дейност
Област Педагогика

Проф. Райна Георгиева Михайлова е българска оперна певица, родена на 20 септември 1915 г. в гр. Русе. Завършва класическо пеене през 1937 г. в класа на Христина Морфова и Людмила Прокопова.

В сезон 1937/38 г. пее в трупата на театър „Одеон“. Дебютира на сцената на Софийската опера на 17 декември 1943 г.

Сред най-запомнящите се роли на проф. Райна Михайлова са: Марженка в „Продадена невеста“ на Сметана, Мими в „Бохеми“ на Пучини, Виолета в „Травиата“ на Верди, Неда в „Палиячи“ на Леонкавало, Графинята в „Сватбата на Фигаро“ и Памина във „Вълшебната флейта“ на Моцарт, Микаела в „Кармен“ на Бизе, Оксана в „Черевички“ на Чайковски, Антонида в „Иван Сусанин“ на Глинка, Марфа в „Царска годеница“ на Римски-Корсаков.

Проф. Райна Михайлова е дългогодишна преподавателка в НМА „Панчо Владигеров“, а от 1992 г. е преподавател в Нов български университет. През 2000 г. Академичния съвет и присъжда почетното звание „почетен професор на Нов български университет“ за заслугите и към музикалното изкуство и вокалната педагогика.

Проф. Райна Михайлова е носител на редица държавни отличия, като: Юбилеен медал „1300 години България“; „Медал на София“; орден „Св. св. Кирил и Методий“, медал на „Световния съвет за мир“, тя е първата „Народна артистка“ в България. Почетен гражданин е на София. Проф. Райна Михайлова почива на 7 април 2008 г. в София.

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България