Райна Михайлова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Райна Михайлова
българска оперна певица
Родена
Починала
7 април 2008 г. (92 г.)
Погребан Централни софийски гробища
Научна дейност
Област Педагогика

Проф. Райна Георгиева Михайлова е българска оперна певица, родена на 20 септември 1915 г. в гр. Русе. Завършва класическо пеене през 1937 г. в класа на Христина Морфова и Людмила Прокопова.

В сезон 1937/38 г. пее в трупата на театър „Одеон“. Дебютира на сцената на Софийската опера на 17 декември 1943 г.

Сред най-запомнящите се роли на проф. Райна Михайлова са: Марженка в „Продадена невеста“ на Сметана, Мими в „Бохеми“ на Пучини, Виолета в „Травиата“ на Верди, Неда в „Палиячи“ на Леонкавало, Графинята в „Сватбата на Фигаро“ и Памина в „Вълшебната флейта“ на Моцарт, Микаела в „Кармен“ на Бизе, Оксана в „Черевички“ на Чайковски, Антонида в „Иван Сусанин“ на Глинка, Марфа в „Царска годеница“ на Римски-Корсаков.

Проф. Райна Михайлова е дългогодишна преподавателка в НМА „Панчо Владигеров“, а от 1992 г. е преподавател в Нов български университет. През 2000 г. Академичния съвет и присъжда почетното звание „почетен професор на Нов български университет“ за заслугите и към музикалното изкуство и вокалната педагогика.

Проф. Райна Михайлова е носител на редица държавни отличия, като: Юбилеен медал „1300 години България“; „Медал на София“; орден „Св. св. Кирил и Методий“, медал на „Световния съвет за мир“, тя е първата „Народна артистка“ в България. Почетен гражданин е на София. Проф. Райна Михайлова почива на 7 април 2008 г. в София.

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България