Рамазан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Рамадан)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Рамазан.

Рамазан
Рамазан
Полумесец над палмите в Манама в началото на месец Рамазан
Официално име رمضان
Празнува се от мюсюлмани
Започва 1 рамадан
Свършва 29 или 30 рамадан
Дата 2018 17 май – 14 юни
Дата 2019 6 май – 3 юни
Рамазан в Общомедия
Украсен за Рамазан полумесец в Йордания

Рамазан или Рамадан (на арабски: رمضان, рамадан; на турски: Ramazan) е деветият месец от ислямския календар, през който всички мюсюлмани по света спазват пост (саум), за да отбележат първото откровение на Корана на пророка Мохамед според ислямската вяра. Този ежегоден пост е един от Петте стълба на исляма.[1] Месец трае 29 – 30 дни въз основа на визуалните наблюдения на полумесеца, според многобройни биографични справки, събрани в хадисите.

История[редактиране | редактиране на кода]

Думата „рамадан“ идва от арабския корен рамида или ар-рамад, което означава изгаряща топлина или сухота. Постенето е фард (задължително) за възрастните мюсюлмани, освен болните, пътуващите, старите, бременните, кърмещите, диабетиците или жени в менструация. Постенето по време на Рамазан е станало задължително по време на месец Шабан, през втората година, след като мюсюлманите начело с Мохамед, мигрират от Мека в Медина.

Религиозни и културни практики[редактиране | редактиране на кода]

Постът е ежедневен и трае от зазоряване до залез "докато се различават бял и черен конец".[2] Мюсюлманите се въздържат от консумиране на храна, приемане на течности, пушене и сексуални отношения. Мюсюлманите са също така инструктирани да се въздържат от греховно поведение, което може да анулира наградата от поста, например псуване, лъжене и биене. Храни и напитки се сервират всеки ден преди зазоряване и след залез слънце, наричани респективно сухур и ифтар. Смята се, че духовните награди (тауаб) за постенето се умножават в месец Рамазан. Постенето на мюсюлманите по време на Рамазана обикновено включва увеличеното предлагане на молитви, рецитиране на Корана и увеличаване на доброто поведение и благотворителност.

Санкции за нарушение[редактиране | редактиране на кода]

В някои мюсюлмански страни неспазването на пост или откритото отклоняване от това поведение по време на Рамазан се счита за престъпление и се преследва като такова. Например през октомври 2008 в Алжир съдът в Бискра осъжда шестима души на четири години затвор и тежки глоби.[3]

В Кувейт, според закон номер 44 от 1968 г., санкцията е глоба от не повече от 100 кувейтски динара или затвор за не повече от един месец или и двете наказания за тези, които се хранят, пият или пушат по време на Рамазан през деня.[4] На някои места в Обединените арабски емирства храненето и пиенето на публични места по време на Рамазан се счита за леко престъпление и се наказва с до 150 часа обществен труд. В Саудитска Арабия наказанията са най-сурови, а в Малайзия няма никакви наказания.

През 2014 г. в Керманшах, Иран немюсюлманин е осъден на изгаряне устните с цигара, а петима мюсюлмани са публично бичувани със 70 удара.[5]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]