Рама I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пхуттха Йотфа Чулалок
крал Рама I Велики
Rama1saphanphut0609.jpg
Управление 6 април 1782 г. - 7 септември 1809 г.
Наследил Таксим Велики
Наследник Рама II
Лични данни
Роден
Починал
Банкок, Сиам
Пълно име Сомдет Джаофра Прачадхипок Сакдитет
Семейство
Династия Чакри
Баща Тонгдии (Аксара Сундхорнсат)
Майка Даореунг
Пхуттха Йотфа Чулалок в Общомедия

Пхра Бат Сомдет Пхра Пораментхарамаха Чакри Пхра Пхуттха Йотфа Чулалок (на тайски: พระบาทสมเด็จพระปรมินทรมหาจักรีบรมนาถฯ พระพุทธยอดฟ้าจุฬาโลก, Phra Bat Somdet Phra Poramintharamaha Phra Phuttha Yot Fa Chula Lok, 20 март 17367 септември 1809), е крал на Сиам (1782-1809) под името Рама I.

Основател и първи крал на управляващата и днес тайландска династия Чакри, Рама I, наричан посмъртно Велики, е почитан като основател на Банкок и първи монарх от Банкокския период в историята на Тайланд.

Роден в кралство Аютхая, Пхуттха Йотфа служи при краля на Тонбури Таксим Велики по време на войните му срещу Бирма и му помага да завърши процеса на обединение на Сиам. По това време Пхуттха Йотфа се издига до позицията на най-могъщия военачалник на Сиам. През 1782 г. организира преврат и детронира крал Таксим, завзема властта и се обявява за крал на Сиам.

Сред най-важните събития от управлението на Рама I е сиамо-бирманската война от 1785 г., която е последният сериозен опит на Бирма да завладее Сиам. Йотфа е първият Сомдет Чао Прая – най-високият благороднически ранг в кралство Сиам, еквивалентен на кралския титул.