Ранна Цин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Империя Ранна Цин (351-394) е създадена през 351 година от цар Фу Дзиен. Веднага след основаването той води войни с Империя Дзин, Ранна Йен и Ранна Лян. През 354 година силна войска на Джин настъпва, но скоро се връща поради липса на храна.

Фу Дзиен умира на следващата година и на трона сяда сина му Фу Шън. Той бил лош и жесток владетел, убит е от братовчед си Фу Дзиен, който взима и властта. През 369 година той води война с Ранна Йен и малко по-късно я присъединява към държавата си. Той е първият велик владетел и истински император на Цин.

През 373 година разбива и Джин като завладява голяма част от империята. През 376 година завладява и Ранна Лян. Малко по-късно същата година продължава похода си и завладява княжеството Дай. През 383 година завладява и няколко княжества в средна Азия. Малко по-късно същата година той предприема голям поход срежу Дзин, но е разбит. През 384 година Йен вдигат бунт и създават две държави, Късна Йен и Западна Йен.

В следващата година империята се разпада и Фу Дзиен умира. Същата година е наследен от Фу Пи, който управлява само една година. На негово място идва далечния му племенник Фу Дън. Той води непрекъснати войни със съседите си, но през 394 година умира. За няколко месеца на власт идва синът му Фу Чун, който умира веднага и държавата се разпада.

Списък на вледетели:

  • цар Фу ДзиенI (351 – 355)
  • цар Фу Шън (355 – 357)
  • император Фу Дзиен II (357 – 385)
  • цар Фу Пи(385 – 386)
  • цар Фу Дън (386 – 394)
  • цар Фу Чун (394)