Направо към съдържанието

Рансъмуер

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Рансъмуер (на английски: ransom – откуп) или „шифроващи вредителски програми“[1], е вид малуер, който шифрова информацията на заразения компютър и изнудва потребителя да му плати откуп, за да получи ключ за дешифриране. Макар че съществува от по-рано, разпространението на подобен вид вредителски програми силно нараства след 2009 г., когато е създаден биткойн, тъй като относителната анонимност на страните в сделката прави криптовалутите е изключително подходяща за сделки, извършвани анонимно по интернет и излизащи извън рамките на закона.

Първият рансъмуер е AIDS Trojan (познат още като PC Cyborg), разпространен с безплатни дискети сред участници в международна конференция за СПИН на Световната здравна организация в Стокхолм през 1989 г. и представен уж като програма AIDS Version 2.0 за откриване на СПИН[1][2].

Повечето от съществуващия рансъмуер е за операционната система Windows, но има варианти и за Linux и OS. Има и варианти за мобилни телефони (предимно работещи с Android), та дори и за интелигентни термостати. Той може да проникне в компютъра на потребителите по три основни пътя: спам по електронната поща, използване на компрометирани уеб сайтове и вредителски реклами (malwertising)[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Бончев, Веселин. Шифроващи вредителски програми // Светът на физиката (1). 2017. с. 29. Посетен на 18 ноември 2020.
  2. Кой, как и защо превърна рансъмуера в печеливша стратегия // cio.bg. Архивиран от оригинала на 2020-11-17. Посетен на 18 ноември 2020.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]