Направо към съдържанието

Рапидограф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рапидографи с различна дебелина

Рапидогра̀ф е инструмент, който се използва от инженери, архитекти и чертожници за рисуване на линии с равномерна дебелина, необходими за изработването на архитектурни, машинни и технически чертежи. Името „рапидограф“ произхожда от серията технически писалки на германския производител Ротринг.

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

1 - писец с игла; 2 - въздушен канал; 3 - тежест; 4 - долна част на корпуса; 5 - патрон за туш; 6 - цветен ринг; 7 - горна част на корпуса; 8 - разрез на писеца; 9 - капачка; 10 - писец

Писецът на рапидографа представлява метална тръбичка, в която има тънка метална игла. В горния край на иглата има малка тежест, която осигурява непрестанното движение на иглата нагоре-надолу по време на чертане, което осигурява равномерното подаване на туш.

Писецът е изработен от стомана, благодарение на което дълготрайността му при писане върху хартия е голяма. Някои рапидографи имат писец, изработен от волфрам или с диамантен връх. С тях може да се пише и върху по-неравни повърхности. Дебелината на писеца варира от 0,1 до 2,5 мм и е обозначена върху писалката чрез числа или чрез стадартизирана цветна маркировка.

Дебелина в мм 0,13 0,18 0,25 0,35 0,50 0,70 1,0 1,4 2,0
Цвят съгласно ISO 9175 виолетов червен бял жълт кафяв син оранжев зелен сив

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]