Расиализъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Расиализмът е спорното убеждение в съществуването и значимостта на расовите категории. Въпреки че този термин се употребява, за да бъде разграничен от расизма (особено в академичните среди), много често той погрешно е смятан за синоним на расизъм.

В политическата сепаратистка риторика терминът често е използван именно за да подчертае социалните и културни различия между расите. Расиалистите твърдят, че въпреки че не се чувстват „по-висши“ от другите раси, нито изпитват омраза към тях, различните раси не могат и не трябва да живеят заедно. В този контекст Растафари и други организации на черния национализъм считат, че расиализмът спомага за културното възраждане и „расова гордост“ на негрите.

Расиалистите често цитират спорни научни трудове на автори като Филип Рюстън, Ричард Лин, Р. Хернщайн, Чарлз Мъре и др. В частност книгата на Рюстън „Раса, Еволюция и Поведение“ е описвана от критиците като „научен“ расизъм, въпреки че според изтъкнати учени като Дейвид Сузуки и др. това е „псевдонаука“.