Ратрак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ратрак (RATRAC) e широко разпространено жаргонно наименование (международно) на високопроходимите снегоутъпкващи машини.

Ратрак с уреди за чистене на писти.
Снегоутъпкваща машина с марката 'Ratrac'

Устройство[редактиране | редактиране на кода]

В основата си, 'ратракът' е обикновен булдозер, пригоден за работа в сурови зимни условия. Представлява продълговато самоходно шаси, снабдено с нестандартно-широки (>1m) гъсенични вериги и кабина отпред. Широките вериги спомагат за намаляване натиска върху снега до стойности от порядъка на 50–60 g/cm² (=5–6 kN/m²). Това позволява успешно придвижване и висока проходимост върху дълбок пресен сняг, както и работа при екстремни наклони. Веригите са изработени не от снадени метални елементи, а от широки гумени ленти със закрепени върху тях продълговати метални резци.

Ратракът се изработва от леки материали, а кабината му е с усилена топлоизолация и голямо панорамно стъкло.

Обикновено е оборудван с гребло (отпред) и фреза (отзад), но може да е с монтирана пътническа кабина или в произволна друга конфигурация. Тези машини биват използвани предимно за обработка на ски-писти, но също така и за наблюдение, превоз и спасителни акции в зимната планина или арктическия пояс.

История[редактиране | редактиране на кода]

Прякорът „Ратрак“ произхожда от марката на първите машини от този тип, продавани в Европа през 60-те години – "Ratrac" В началото това са били американски машини на фирмите Thiokol и LMC, които някой си Schleuninger внасял през океана и продавал под търговската марка "Ratrac". Начинанието се оказва успешно, но през 80-те години фирмата е погълната от швейцарската Rolba – тогава се появяват и снегоутъпкващите машини с тази марка. По късно (в началото на 90-те) името е променено на "Ratrak" (с 'К' накрая), но в крайна сметка бизнеса е продаден на конкурента Formatic Архив на оригинала от 2016-02-05 в Wayback Machine.. През 90-те и Rolba е погълната от гиганта Bucher-Guyer. Резервни части за старите машини са налични и днес.

Съвременни машини 'Pistenbully'

Основни производители на снегоутъпкващи машини (ратраци) в наши дни са фирмите Kässbohrer, Camoplast и Leitner Group.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]